thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
2h 0min
Czas całkowity
47h 0min
porcja/porcje/porcji
10 porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy
  • TM 31
opublikowany: 06/08/14
zmieniono dnia: 12/08/14

Składniki

KRUSZONKA

  • 125 gramów mąki pszennej
  • 75 gramów masła
  • 75 gramów cukru

CIASTO:

  • 1 jajko
  • 75 gramów cukru/ksylitolu
  • 1 szczypty soli
  • 250 gramów mąka pszenna
  • 125 gramów zimne masło

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

  1. Przygotowanie:

    1. mąkę, , zimnego masła,  cukier i sół  mieszamy na  kruche ciasto. 30 s/ obr 5

    2. Wkładamy je na pół godziny do lodówki.

    3. Ciasto rozwałkowujemy, wykładamy nim formę do tarty ( posmarowaną masłem i posypaną mąką) o średnicy 26cm formujemy brzeg, nakłuwamy widelcem, przykrywamy papierem do pieczenia, obciążamy /np. ziarna fasoli/.

    4. Pieczemy 15 minut w temperaturze 175 stopni.

    5 .Przygotowujemy kruszonkę

    5.1.  masło, cukier i mąkę mieszamy 10 s obr.6Obroty wsteczne"Obroty wsteczne"

    6. Ciasto wyciągamy, układamy na nim przekrojone na połówki morele, przecięciem do dołu, posypujemy kruszonką i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni na 30 minut, pieczemy do uzyskania ładnego, złotego koloru.

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Tarta z morelami i kruszonką

Wydrukuj:

Komentarze

  • lutego 12, 2017 at 15:33
    5.0

    Tym razem użyłam owoców z nalewki pigwowej i morelowej. Ułożyłąm je w 2 warstwach. Pierwsza warstwa z owoców pigwy, druga z morel. Piekłm w 180 stopniach z termoobiegiem. Nie dodalam też jajka do ciasta. Wyszła tarta wytrawna ale równie smaczna jak ze świeżych owoców. Polecam.

  • sierpnia 21, 2016 at 15:28
    5.0

    Bardzo smaczna i szybka tarta. Ponieważ nie miałam morel skorzystałm z podpowiedzi i wykorzystałąm brzoskwinie pokrojone w kostkę. Tarta wyszła rewelacyjna.

    Co do jajka dodałam je w pierwszym kroku  

    Polecam. 

  • sierpnia 25, 2015 at 14:33

    w "przygotowaniu" brakuje jajka.... zauważyłam, jak już zrobiłam ciasto...  zdziwiłam się, że jajka nie trzeba....

  • czerwca 18, 2015 at 17:50

    ja właśnie robię z truskawkami....

  • maja 29, 2015 at 19:21

    Rewelacyjna. Nie dostałam moreli, zrobiłam z brzoskwiniami pokrojonymi w kosteczkę. Uwielbiam  Big Smile Cooking 7