Czas przygotowania
0min
Czas całkowity
0min
porcja/porcje/porcji
4
porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy
Składniki
- 20 g pietruszki, świeżej, tylko liście
- 1 ząbek czosnku
- 50 g oliwy z oliwek, extra virgin
- 100 g borowików, umytych, pokrojonych w plastry
- 1,25 łyżeczki soli
- 1200 g wody
- 300 gmakaronu, (z pszenicy durum), np. tagliatelle
- pieprz czarny, świeżo zmielony
- 0.1 litralub 1 mała łyżeczka bulionu wegetarianskiego TX ze 100 ml wody
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- Do naczynia miksującego włożyć pietruszkę, rozdrobnić 3 s/obr. 7, 1 łyżeczkę posiekanej pietruszki położyć do salaterki, odstawić.
- Dodać czosnek i 30 g oliwy z oliwek, dusić 3 min/Varoma/obr. 1.
- Z naczynia miksującego wyjąć czosnek a dodać grzyby i ¼ łyżeczki soli, gotować 5 min/100°C/ "Obroty wsteczne" /obr. "Mieszanie" .
- Wlać bulion 100 ml i dodać śmietanę. zagotować 8 min/100°C/ obr. 1.
- Na koniec gotowania zmiksowac 5 s /obr. 4 .Przełożyć do miski odłożyć w ciepłe miejsce.
- Do naczynia miksującego wlać wodę, zagotować 10min/100°C/ "Obroty wsteczne" /obr. 1.
- Dodać makaron i 1 łyżeczkę soli, gotować przez czas podany na opakowaniu/100°C/ "Obroty wsteczne" /obr. 1. Makaron odcedzić za pomocą koszyczka, następnie wymieszać w misce z grzybami, 20 g oliwy, posiekaną pietruszką i czarnym pieprzem.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Kategorie przepisów:
INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY
Znajdź podobne:
Komentarze
Dałam 5 gwiazdek za inspiracje
Ja zrobiłam tak: 1-do naczynia miksującego włóż pęczek pietruszki ,zmiksuj tak żeby była bardzo drobna i przełóż do innego naczynia. 2-nastepnie umyj i wsadź 3 zabki czosnku i około 5 sek/obr.5 (powtórz jeżeli jest potrzeba)
3-dodaj 30g klarowanego masła lub innego tłuszczu i duś 3 min.waroma /wsteczne/obr.1
4- następnie dodaj 100 g śmietanki 30 procent (ja kupuje w lidlu) I 100g bulionu z kury(ja robię jedną kostkę na 100 g wody i 200g kurek (może być spokojnie 350g kurek) i gotuj 15 minut /100 stopni/wsteczne/obr.1
5-na koniec popieprz
×jeżeli masz wrażenie że jest słone to się nie przejmuj ,bo w połączeniu z makaronem ,czy innym dodatkiem smak się rozejdzie,więc dobrze jakby sos był mocniej wyczuwalny.
Ja dziś robiłam nadziewane ziemniaki z tym sosem .Robiłam tak:ziemniaki ugotowałam w całości (dzień wcześniej żeby było mniej roboty),następnie po przecięciu na pol wydrążyłam środki ziemniaka i zmieszalam z sosem ,dodałam jeszcze podsmazony boczek w kostce (kupione w lidlu)I część tej pietruszki, która rozdrabnialiśmy w punkcie 1.sos wychodzi dość rzadki ,ale to dobrze bo jak zmieszalam z ziemniakami to nie były suche. Jeżeli chcesz by farsz był ostry to dodaj chilli w przyprawie. Te połówki wydrażonych ziemniaków ulóż na tłustej blasze i polej masłem klarowanym(skrop) i 220 stopni termoobieg na 15 minut ,następnie ciepły farsz daj do kieszonek ziemniaka i popiecz z 5 minut
×można też posypać serem
×sorry za to pisanie od ręki, ale pisze na szybko póki pamiętam))
Jaką śmietanę, w składnikach nie ma...
Całkiem dobre oczywiście robiłam z kurkami.
Tylko gdzie kurki się schowały?
T
dobre
Lubie!