Czas przygotowania
2h 0min
Czas całkowity
3h 20min
porcja/porcje/porcji
24
porcja/porcje/porcji
Poziom
Średni
Składniki
CIASTO
- 100 g masła, w kawałkach
- 100 g cukru
- 2 jajka
- 160 g mąki pszennej
- 0.5 łyżeczki proszku do pieczenia
MASA SEROWA
- 8 jajek
- 400 g mleka
- 300 g cukru
- 1200 g białego sera z wiaderka, jeśli dajemy zwykły twaróg to zwiększamy o 50 g ilość mleka
- 110 g oleju
- 2 budynie śmietankowe, w proszku, bez cukru
- 1 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 paczka wiórek kokosowych
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Motylek
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- Do "Blokada naczynia miksującego" wrzucamy masło w kawałkach i cukier i ustawiamy 4 minuty/37°C/obroty 1.
Potem dodajemy jajka, mąkę i proszek do pieczenia. Wszystko miksujemy 30 sekund/obroty 4.
Powstałą, gęstą masę przekładamy na blachę, taką o standardowych wymiarach, wcześniej wyłożoną papierem do pieczenia. - Oddzielamy białka od żółtek.
Białka przekładamy do suchego i czystego "Blokada naczynia miksującego" wraz ze szczyptą soli, nakładamy motylek i ubijamy 4 minuty/obroty 3,5 aż piana będzie gęsta i sztywna. Ubite białka przekładamy do dużej miski, naprawdę dużej.
Do "Blokada naczynia miksującego" wkładamy wszystkie pozostałe składniki (i żółtka) oprócz wiórek kokosowych , i ustawiamy 2 minuty/obroty 6, potem dorzucamy wiórki i jeszcze mieszamy 30 sekund/obroty 4.
Masę przelewamy do miski z białkami i delikatnie łączymy ze sobą.
Gotową masę wylewamy na ciasto, które już jest w blaszce.
Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 1 godzinę 20 minut w 175 °C.
Jeżeli w trakcie pieczenia zobaczycie, że góra już jest zarumieniona możecie przykryć wierzch folią aluminiową. Sernik jest pyszny po ostudzeniu a najlepszy z lodówki 💚
Smacznego
CIASTO
MASA SEROWA
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 6
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego. -
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY
Znajdź podobne:
Komentarze