Czas przygotowania
1h 0min
Czas całkowity
1h 40min
porcja/porcje/porcji
24
porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy
Składniki
CIASTO
- 380 g mąki pszennej
- 250 g masła, w kawałkach
- 1 łyżka smalcu
- 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 50 g cukru
- 4 żółtka
PIANA Z BIAŁEK
- 4 białka
- 220 g cukru pudru
- szczypta soli
DODATKOWO
- wiórki kokosowe
- 500 g truskawek
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Motylek
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- Do suchego i czystego "Blokada naczynia miksującego" wlewamy 4 białka i zakładamy motylek. Dodajemy szczyptę soli i ubijamy (bez założonej miarki) 2 min/obroty 3.5 albo do uzyskania sztywnej piany. Następnie przez otwór w pokrywie naczynia podczas pracy TM stopniowo dodajemy cukier puder. Ubijamy bez założonej miarki 2 min/obroty 3. Pianę przekładamy do miski i wkładamy do lodówki.
- Wszystkie składniki do ciasta wrzucamy do "Blokada naczynia miksującego" . Ustawiamy 30 sekund/obroty 5. Wyjmujemy ciasto z "Blokada naczynia miksującego" . Z 1/3 ilości ciasta formujemy kulę, owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki.
- Blachę do pieczenia, taką standardową, natłuszczamy i obsypujemy wiórkami kokosowymi. Na spód wykładamy 2/3 ciasta. Na to owoce. W tym przypadku będą to truskawki, ale możecie też spróbować z innymi owocami. Najlepiej pokrojone na pół. Układamy jedną warstwę truskawek. Na truskawki wykładamy wcześniej ubitą pianę z białek. Wyciągamy z lodówki pozostałą część ciasta i tarkujemy na grubych oczkach nad ciastem pokrywając całą blachę.
Ciasto pieczemy 40 minut w temperaturze 180°C.
Smacznego!
PIANA Z BIAŁEK:
CIASTO
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 6
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego. -
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY
Znajdź podobne:
Komentarze
grzyb374: super, bardzo się cieszę 💚
Pyszniutkie, dodalam masla klarowanego wyszedl bardzo maślany smak ciasta kruchego, w jeden dzień placek znikł 😀 polecam i napewno za gości u nas częściej 😍
Are you sure to delete this comment ?