thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
2h 0min
Czas całkowity
3h 20min
porcja/porcje/porcji
24 porcja/porcje/porcji
Poziom
Średni

Składniki

CIASTO

  • 100 g masła, w kawałkach
  • 100 g cukru
  • 2 jajka
  • 160 g mąki pszennej
  • 0.5 łyżeczki proszku do pieczenia

MASA SEROWA

  • 8 jajek
  • 400 g mleka
  • 300 g cukru
  • 1200 g białego sera z wiaderka, jeśli dajemy zwykły twaróg to zwiększamy o 50 g ilość mleka
  • 110 g oleju
  • 2 budynie śmietankowe, w proszku, bez cukru
  • 1 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 paczka wiórek kokosowych

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Motylek
    Motylek
    kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    CIASTO
  1. Do Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" wrzucamy masło w kawałkach i cukier i ustawiamy 4 minuty/37°C/obroty 1.

    Potem dodajemy jajka, mąkę i proszek do pieczenia. Wszystko miksujemy 30 sekund/obroty 4.

    Powstałą, gęstą masę przekładamy na blachę, taką o standardowych wymiarach, wcześniej wyłożoną papierem do pieczenia.
  2. MASA SEROWA
  3. Oddzielamy białka od żółtek.

    Białka przekładamy do suchego i czystego Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" wraz ze szczyptą soli, nakładamy motylek i ubijamy 4 minuty/obroty 3,5 aż piana będzie gęsta i sztywna. Ubite białka przekładamy do dużej miski, naprawdę dużej.

    Do Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" wkładamy wszystkie pozostałe składniki (i żółtka) oprócz wiórek kokosowych , i ustawiamy 2 minuty/obroty 6, potem dorzucamy wiórki i jeszcze mieszamy 30 sekund/obroty 4.

    Masę przelewamy do miski z białkami i delikatnie łączymy ze sobą.

    Gotową masę wylewamy na ciasto, które już jest w blaszce.

    Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 1 godzinę 20 minut w 175 °C.

    Jeżeli w trakcie pieczenia zobaczycie, że góra już jest zarumieniona możecie przykryć wierzch folią aluminiową. Sernik jest pyszny po ostudzeniu a najlepszy z lodówki 💚

    Smacznego tmrc_emoticons.)

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 6 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 6
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
  • Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Puszysty sernik z wiórkami kokosowymi

Wydrukuj:

Komentarze

  • Nie ma żadnych komentarzy
Are you sure to delete this comment ?