thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
2h 0min
Czas całkowity
2h 3min
porcja/porcje/porcji
-- --
Poziom
Średni

Składniki

Pączki Crème Brûlée w Thermomixie ala Rozkoszny

  • 459 gramy mąki pszennej, uniwarsalnej
  • 14 gramy suchych drożdży
  • 70 gramy cukru
  • 0.5 łyżeczki sól
  • 180 g mleko
  • 60 gramy masło, roztopionego
  • 2 porcji jajko, duże
  • 1 porcji żółtko
  • 3 płaskich łyżeczek ciemny rum

Krem

  • 500 g mleka, 3,2%
  • 1 porcje laska wanilii
  • 6 porcji żółtko
  • 100 gramy cukru, drobnoziarnistego
  • 20 gramy skrobi kukurydzianej
  • ¼ łyżeczki Sòl morska
  • 20 gramy masło, zimne

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Motylek
    Motylek kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • SILPAT® - mata do pieczenia
    SILPAT® - mata do pieczenia kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    Ciasto na pączki
  1. Do naczynia miksującego wlej 180g mleka , dodaj drożdże i cukier. Podgrzewaj: 2 min/37°C/Obroty wsteczne"Obroty wsteczne" 5
  2. Dodaj mąkę, sól, masło, jajka, żółtko i rum. Wyrabiaj: 5 min/interwał. Przełóż ciasto do miski, przykryj folią i odstaw na około 1–1,5 godziny, aż podwoi objętość. 2.
  3. Formowanie pączków: Rozwałkuj wyrośnięte ciasto na grubość 1,5 cm. Wytnij kółka o średnicy 7 cm, ułóż na blasze, przykryj ścierką i zostaw na 30 minut do wyrośnięcia. 3. Smażenie: W garnku rozgrzej olej do 175°C. Smaż pączki partiami po około 2–3 minuty z każdej strony. Odsącz na ręczniku papierowym.
  4. Crem
  5. Do naczynia miksującego wlej mleko, dodaj wanilię (laskę i ziarenka). Podgrzewaj: 5 min/90°C/obr Przelej do miski.
  6. Wyjmij laskę wanilii
  7. Do naczynia miksujacego dodaj żółtka utrzyj z cukrem dodaj skrobię i sol. Przelej do naczynia miksującego z mlekiem, gotuj: 8 min/90°C/obr.
  8. Dodaj masło i wymieszaj: 30 s/obr.
  9. Przelej krem do miski, przykryj folią spożywczą i wystudź
  10. Nadziewanie i karmelizowanie: Krem przełóż do rękawa cukierniczego i nadziewaj pączk
  11. Posyp cukrem pudrem i skarmelizuj za pomocą palnika. Powtórz proces dla podwójnej karmelizacji. --- Thermomix Tip Możesz przygotować krem dzień wcześniej, aby zaoszczędzić czas. Jeśli nie masz palnika, spróbuj karmelizacji pod grillem w piekarniku

Porady

Olej rozgrzewaj powoli do 175C dłuzsze rozgrzewanie przepisów gwarantuje bardziej smażenie

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 6 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 6
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Pączki Crème Brûlée w Thermomixie ala Rozkoszny

Wydrukuj:

Komentarze

  • Nie ma żadnych komentarzy