- TM 31
Składniki
- Ciasto:
- 220 g mleka
- 40 g świeżych drożdży
- 100 g cukru
- 500 g mąki pszennej
- 80 gmiękkiego masła
- jajko
- szczypta soli
- Masa serowa:
- jajko
- 70 g cukru
- cukier wanilinowy
- 500 g twarogu, pokruszonego
- 100 g śmietany 18%
- białko jaja
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
1. Do TM wlać mleko, dodać drożdże i cukier, wymieszać 2min30s/37°C/obr. 1.
2. Dodać pozostałe składniki, wyrabiać 2min/"Blokada naczynia miksującego" /"Ciasto" . Jeśli ciasto zbyt mocno się klei, należy dodać 2 łyżki mąki i dalej wyrabiać 1min/"Blokada naczynia miksującego" /"Ciasto" .
3. Z uzyskanego ciasta uformować wałek, podzielić go na 14 części, uformować placuszki o średnicy 10cm, wyłożyć na blachę pokrytą papierem do pieczenia i zostawić w ciepłym miejscu na około 30 min do wyrośnięcia.
3*. Jeśli ciasto nie zmieści się na jednej blaszcze można podzilić je na pół i drugą część włożyć do miski, przykryć ściereczką - piec bułeczki w dwóch turach.
4. Umyć naczynie miksujące i rozgrzać piekarnik do 200°C.
5. Założyć motylek. Do TM włożyć jajko, cukier i cukier wanilinowy, utrzeć 2min/60°C/obr. 3.
6. Zdjąć motylek. Dodać pozostałe składniki, wymieszać przy pomocy kopystki 30s/obr. 6.
7. W placuszkach uformować zagłębienia, wypełnić je masą serową, posmarować białkiem i piec ok. 25min.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Wyszly pyszne.
Piekłam te bułeczki wyszły pyszne.
Zrobiłam 14 szt i urosły wielkości otworzonej dłoni.
Pycha , polecam wszystko łatwe i proste. Teraz zrobię z budyniem i jabłuszkiem mniam, mniam
u mnie wyszly super dodałam kruszonke ,dzieciakom i mezowi smakowaly takie jak kiedys kupowalam w Polsce
Polecam🏆 zredukowalam tylko ilosc cukru i temperature pieczenia 180 wyszly super🥰
Robiłam ale jak dla mnie bez szału. Wyszły twardawe, jedyne co w nich dobre to masa serowa.
Bułki pyszne jednak temperatura pieczenia stanowczo za wysoka . Koniecznie 180 stopni . Te, ktore upieklam w 200 stopniach wylądowały w koszu , spód byl spieczony natomiast ciasto pod serem kompletnie surowe .
Przepyszne, dałam trochę mniej cukru i piekłam w temp 180
Po prostu pyszne , nic dodac nic ujac
Ciasto rewelacja ! Robiłam z budyniem i makiem, następnym razem zrobię z serem. Bułki smakują równinie dobrze na drugi dzień, niestety na trzeci nie wiem bo nigdy nie doczekały tego dnia 🤭😉 obowiązkowo z kruszonką i lukrem. Piekłam na 180
Fantastyczne ciasto. Zamiast maki pszennej, użyłam maki do ciast drożdżowych, oraz zamiast sera użyłam marmolady w obu wariantach sprawdziło się.