Czas przygotowania
0min
Czas całkowity
0min
porcja/porcje/porcji
4
porcja/porcje/porcji
Poziom
--
- TM 31
opublikowany: 28/08/11
zmieniono dnia: 06/05/22
Składniki
- mała cebula pokrojona na ćwiartki
- ząbek czosnku
- 15 g oliwy
- 800 g dyni, obranej i pokrojonej
- ok.800 g wody
- kostka rosołowa
- przyprawa uniwersalna
- pieprz biały
- cukier (ok. 4 łyżeczki)
- śmietana
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Motylek
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
-
Naczynie termiczne
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
1. Cebulę oraz czosnek włożyć do TM rozdrobnić 5s/obr. 5.
2. Dodać oliwę i dusić 2min30s/Varoma/obr. 2.
3. Dodać pokrojoną dynię, rozdrobnić 8s/obr. 4-6.
4. Dolać wodę, dodać kostkę rosołową, przyprawę, pieprz, łyżeczkę cukru.
5. Gotować 17min/100°C/obr. 2.
6. Doprawić według uznania.
7. Zmiksować 30s/obr. zwiększając 1-8.
8. Podawać ze śmietaną.
Smacznego!
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY
Znajdź podobne:
Komentarze
Bardzo dobra choć posłuchałam innych i doprawiłam imbirem, gałką i ostrą papryką - ale dałam jej troszkę za dużo 😁 wody dałam 600 ale lepiej byłoby 500. Podałam z groszkiem ptysiowym 😋
Przepis ok. Ja dodaję jeszcze 2 marchewki i 1 pietruszkę i 1 ziemniaka (wtedy ilość wody z przepisu jest ok). Cukier 1 łyżeczka. Zamiast oliwy - masło.
Super przepis, z rodzinką zajadamy ze smakiem. Dziękujemy za przepis
Zupa smaczna, następnym razem dam mniej wody
Jedyny przepis, który stosuję od kiedy mam thermomix, super zupka, prosta i smaczna!
zupka pyszna
ZUPA pyszna, bardzo dziękuję za przepis i czywiście 5 gwiazdek
Ja troszkę zmieniłam ilość produktów :
- ok. 600 g - dyni hokkaido oczyszczoną z pestek, pokrojoną na kawałki, posmarowaną oliwą - podpiekłam w piekarniku - 200 stopni, termoobieg ok.30 minut-trzeba zaglądać, żeby się nie spaliła-mam kiepski piekarnik
- 2 małe marchewki pokrojone w cienkie talarki rozdrobniłam z cebulą i 1 ząbkiem czosnku, potem dusiłam jak w przepisie
- dałam 1 łyżeczkę imbiru+ 1 łyżeczkę ostrej papryki + 1bardzo płaską łyżeczkę soli i porządną szczyptę gałki muszkatołowej
- masło 35 g - zamiast oleju
- wody dałam 500 g
- ZERO cukru, dynia była słodka.
Wyszła gęsta, krzepiąco-rozgrzewająca zupa-krem.
zupa jest delikatna pyszny krem gorąco polecam
Zupa jest pyszna Robiłam w wersji z oliwą i w wersji z masłem. Jak dla mnie z masłem lepsza. I też dodałam trochę "swoich" przypraw: chili i imbiru. I może być mniej wody - kwestia gustu. Jak dla mnie najlepszy krem jaki robiłam w TM
no i zamiast oliwy dalam 35g masła