thumbnail image 1
thumbnail image 2
thumbnail image 3
thumbnail image 1 thumbnail image 2 thumbnail image 3
Czas przygotowania
40min
Czas całkowity
1h 5min
porcja/porcje/porcji
10 kawałek/kawałki/kawałków
Poziom
Łatwy
  • TM 5
opublikowany: 14/08/18
zmieniono dnia: 14/08/18

Składniki

Ciasto:

  • 220 g mleka
  • 40 g świeżych pokruszonych drożdży
  • 100 g cukru
  • 500 g mąki pszennej
  • 80 g Miękkiego masła
  • 1 jajko
  • szczypta soli

Masa serowa:

  • 1 jako
  • 50 g cukru, ( jesli ktoś woli mniej słodsze, to zmiejszym ilosc )
  • 1 opakowania cukru wanilinowego
  • 500 gramów twarogu pokruszonego
  • 100 gramów śmietany 18%, ( ja dodaje taka sama ilosc jogurtu )
  • białko jaja
  • borówki, ( do posypania na wierzch )

  • borówki, świeże, ilośc zalezy od Was

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Motylek
    Motylek kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    Przygotowanie:
  1. 1. Do TM wlać mleko, dodać drożdże i cukier, wymieszać 2 min30s/37°C/obr. 1.

    2. Dodać pozostałe składniki, wyrabiać 2min//. Jeśli ciasto zbyt mocno się klei, należy dodać 2 łyżki mąki i dalej wyrabiać 1min//.

    3. Z uzyskanego ciasta uformować wałek, podzielić go na części, uformować placuszki o dowolnym rozmiarze, wyłożyć na blachę pokrytą papierem do pieczenia i zostawić w ciepłym miejscu na około 30 min aż do wyrośnięcia ciasta.

    3*. Jeśli ciasto nie zmieści się na jednej blaszcze można podzilić je na pół i drugą część włożyć do miski, przykryć ściereczką - piec bułeczki w dwóch turach - u mnie nigdy się nie mieści i piekę na kilka razy, w zaleznosci od wielkosci.

    4. Umyć i wysuszyć naczynie miksujące i rozgrzać piekarnik do 200°C.

    5. Założyć motylek. Do TM włożyć jajko, cukier i cukier wanilinowy, utrzeć 2 min/60°C/obr. 3.

    6. Zdjąć motylek. Dodać pozostałe składniki, wymieszać przy pomocy kopystki 30s/obr. 6.

    7. W placuszkach uformować zagłębienia, wypełnić je masą serową, ewentualnie dodać sezonowe owoce - w moim przypadku borówki, posmarować białkiem i piec ok. 25min.

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Drożdżówki z serem i borówkami

Wydrukuj:

Komentarze