thumbnail image 1
thumbnail image 2
thumbnail image 1 thumbnail image 2
Czas przygotowania
30min
Czas całkowity
1h 0min
porcja/porcje/porcji
15 porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy

Składniki

Dodatki:

  • 2 torebki fixu do bitej śmietany
  • 0,5 litra śmietany 36%
  • 1 puszek polewa tofi, kajmakowa lub krówkowa
  • 150 g orzechów włoskich połówek

Ciasto:

  • 1 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 jajka
  • 80 g cukru
  • 125 g margaryny lub masła, (pokrojone na kawałki)
  • 15 g miodu
  • 500 g mąki

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Motylek
    Motylek kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    Ciasto toffi
  1. 1. Piekarnik rozgrzać do temp. 180 stopni C.
    2. Do naczynia miksującego wsypać cukier, zemleć na cukier puder 10s/obr.10. 3.  Do naczynia miksującego włożyć wszystkie pozostałe składniki na ciasto, wymieszać przy pomocy kopystki 40s/obr.5.
    4. Cisto podzielić na 2 równe części, każdą kolejno rozwałkować na oprószonej mąką powierzchni, położyć na wyłożoną papierem do pieczenia lub natłuszczoną blachę, ponakłuwać widelcem i piec kazde około 15 minut.
    5. Gdy ciasta wystygną do czystego naczynia miksującego założyć motylek, wlać dobrze schłodzoną w lodówce śmietaną oraz wsypać fix śmietanowy,, ubijać na obr. 3, aż do uzyskania żądanej konsystencji.
    6. Przełozyć masą śmietanową ciasto. Na wierzch posmarować polewę toffi, kajmakową lub krówkową oraz poukładać orzechy włoskie.

Porady

Proste wykonanie, a smakuje wyśmienicie. Wspaniałe na drugi dzień. SMACZNEGO! tmrc_emoticons.-)

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Ciasto toffi

Wydrukuj:

Komentarze

Are you sure to delete this comment ?