- TM 31
Składniki
Dodatkowo
- 1 opakowania posypki czekoladowej
- 1 puszek frużeliny wisniowej, lub 1 słoik borówek albo żurawiny
- 0,7 litra śmietany 36%
- 3 torebki fixu do bitej śmietany
Ciasto
- 2 tabliczki czekolady gorzkiej
- 6 jaj
- 150 g cukru
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Motylek
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Piekarnik rozgrzać do temp. 170 st. C.
Czekoladę rozpusić w kąpieli wodnej (rozdrobnioną na kostki wrzucić do miski ustawionej na garnku z wrzącą wodą).
W tym czasie naczyniu miksującym ubić białka ze sczyptą soli 5min./obr.3, przełożć do innego naczynia.
Do naczynia miksującego założyć motylek, włożyć żółtka i cukier, ubijać 3 min./37 st.C/obr.3
Ubite żółtka połączyć w misce z czekoladą, dodać ubite białka, delikatnie wymieszać.
Piec około 20-25 minut, najlepiej na termoobiegu.
Gdy ciasto wystygnie do czystego naczynia miksującego założyć motylek i ubijać śmietanę przechowywaną w lodówce z fixem na obr. 3 aż do uzyskania żądanej konsystencji (około 3,5 min.). W tym czasie na ciasto położyć frużelinę. Na frużelinę położyć ubitą śmietaną. Na wierzch wysypać posypkę czekoladową.
Tort czekoladowy Wanda
Porady
Użyć do pieczenia tortownicy 26-28 cm. . Ciasto bez dodatku mąki jest bardzo lekkie i delikatne, nalezy więc układać frużelinę i śmietanę, gdy już wystygnie.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
zrobie to ciasto,ale boje,sie,ze zrobiona najpierw piana bialkowa (aczkolwiek praktycznie) moze opasc (zwodnic sie )czy moze?
Bardzo proszę. Cieszę się.
Heureka
Ciasto bez mąki, w sezonie ze świeżymi konfiturami z wiśni, polecam mój przepis, pychotki..
Heureka
Muszę go wypróbować, w najbliższym czasie.
Man nadzieję, że wyszło pyszne. Pozdrawiam ciepło
Heureka
Będzie pychotka na długie jesienne wieczory. Smacznego!
Heureka
Brzmi apetycznie , lubię torty ,więc do wypróbowania wkrótce. Pozdrawiam
wypróbuję w weekend, podoba mi się , że bez mąki ! zobaczymy co z tego wyjdzie !!!
Naprawdę warto, to ciasto przejęłam od mojej cioci Wandy jako jeden z podstawowych wypieków, którym czaruję gości Oczywiście przystosowałam przepis do możliwości thermomxa, zachowując oryginał. Pozdrawiam serdecznie :-*
Heureka
Ciekawy przepis, wypróbuję bo u nas wszyscy uwielbiaja ciasta czekoladowe dzięki za przepis
____________
Mój blog kulinarny:
http://ziolowaszuflada.blogspot.com/
Are you sure to delete this comment ?