![thumbnail image 1](https://pl.rc-cdn.community.thermomix.com/recipeimage/su2dbby4-365c8-462085-cfcd2-4jxcrr0n/475c42c3-4012-4e1f-88ac-67526a4a1a58/main/tort-czekoladowy-wanda.jpg)
![thumbnail image 2](https://pl.rc-cdn.community.thermomix.com/recipeimage/su2dbby4-365c8-462085-cfcd2-4jxcrr0n/d2afb23d-9fae-4e6b-9872-e7a6010864fa/main/tort-czekoladowy-wanda.jpg)
![thumbnail image 3](https://pl.rc-cdn.community.thermomix.com/recipeimage/su2dbby4-365c8-462085-cfcd2-4jxcrr0n/243fada3-deba-49b2-b86b-61da60e442bd/main/tort-czekoladowy-wanda.jpg)
- TM 31
Składniki
Dodatkowo
- 1 opakowania posypki czekoladowej
- 1 puszek frużeliny wisniowej, lub 1 słoik borówek albo żurawiny
- 0,7 litra śmietany 36%
- 3 torebki fixu do bitej śmietany
Ciasto
- 2 tabliczki czekolady gorzkiej
- 6 jaj
- 150 g cukru
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Motylek
kup teraz -
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Piekarnik rozgrzać do temp. 170 st. C.
Czekoladę rozpusić w kąpieli wodnej (rozdrobnioną na kostki wrzucić do miski ustawionej na garnku z wrzącą wodą).
W tym czasie naczyniu miksującym ubić białka ze sczyptą soli 5min./obr.3, przełożć do innego naczynia.
Do naczynia miksującego założyć motylek, włożyć żółtka i cukier, ubijać 3 min./37 st.C/obr.3
Ubite żółtka połączyć w misce z czekoladą, dodać ubite białka, delikatnie wymieszać.
Piec około 20-25 minut, najlepiej na termoobiegu.
Gdy ciasto wystygnie do czystego naczynia miksującego założyć motylek i ubijać śmietanę przechowywaną w lodówce z fixem na obr. 3 aż do uzyskania żądanej konsystencji (około 3,5 min.). W tym czasie na ciasto położyć frużelinę. Na frużelinę położyć ubitą śmietaną. Na wierzch wysypać posypkę czekoladową.
Tort czekoladowy Wanda
Porady
Użyć do pieczenia tortownicy 26-28 cm. . Ciasto bez dodatku mąki jest bardzo lekkie i delikatne, nalezy więc układać frużelinę i śmietanę, gdy już wystygnie.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
zrobie to ciasto,ale boje,sie,ze zrobiona najpierw piana bialkowa (aczkolwiek praktycznie) moze opasc (zwodnic sie
)czy moze?
Bardzo proszę. Cieszę się.![tmrc_emoticons.) tmrc_emoticons.)](/bundles/tmrcfront/js/tinymce-plugins/tmrc_emoticons/img/smile.png)
Heureka
Ciasto bez mąki, w sezonie ze świeżymi konfiturami z wiśni, polecam mój przepis, pychotki..![tmrc_emoticons.;) tmrc_emoticons.;)](/bundles/tmrcfront/js/tinymce-plugins/tmrc_emoticons/img/wink.png)
Heureka
Muszę go wypróbować, w najbliższym czasie.
Man nadzieję, że wyszło pyszne. Pozdrawiam ciepło![tmrc_emoticons.-) tmrc_emoticons.-)](/bundles/tmrcfront/js/tinymce-plugins/tmrc_emoticons/img/smile.png)
Heureka
Będzie pychotka na długie jesienne wieczory. Smacznego!![tmrc_emoticons.-) tmrc_emoticons.-)](/bundles/tmrcfront/js/tinymce-plugins/tmrc_emoticons/img/smile.png)
Heureka
Brzmi apetycznie , lubię torty ,więc do wypróbowania wkrótce.
Pozdrawiam ![tmrc_emoticons.D tmrc_emoticons.D](/bundles/tmrcfront/js/tinymce-plugins/tmrc_emoticons/img/lol.png)
Naprawdę warto, to ciasto przejęłam od mojej cioci Wandy jako jeden z podstawowych wypieków, którym czaruję gości
Oczywiście przystosowałam przepis do możliwości thermomxa, zachowując oryginał. Pozdrawiam serdecznie :-*
Heureka
Ciekawy przepis, wypróbuję bo u nas wszyscy uwielbiaja ciasta czekoladowe
dzięki za przepis
____________
Mój blog kulinarny:
http://ziolowaszuflada.blogspot.com/
Are you sure to delete this comment ?