- TM 31
Składniki
Dodatki:
- 2 torebki fixu do bitej śmietany
- 0,5 litra śmietany 36%
- 1 puszek polewa tofi, kajmakowa lub krówkowa
- 150 g orzechów włoskich połówek
Ciasto:
- 1 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczki sody oczyszczonej
- 2 jajka
- 80 g cukru
- 125 g margaryny lub masła, (pokrojone na kawałki)
- 15 g miodu
- 500 g mąki
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Motylek
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
1. Piekarnik rozgrzać do temp. 180 stopni C.
2. Do naczynia miksującego wsypać cukier, zemleć na cukier puder 10s/obr.10. 3. Do naczynia miksującego włożyć wszystkie pozostałe składniki na ciasto, wymieszać przy pomocy kopystki 40s/obr.5.
4. Cisto podzielić na 2 równe części, każdą kolejno rozwałkować na oprószonej mąką powierzchni, położyć na wyłożoną papierem do pieczenia lub natłuszczoną blachę, ponakłuwać widelcem i piec kazde około 15 minut.
5. Gdy ciasta wystygną do czystego naczynia miksującego założyć motylek, wlać dobrze schłodzoną w lodówce śmietaną oraz wsypać fix śmietanowy,, ubijać na obr. 3, aż do uzyskania żądanej konsystencji.
6. Przełozyć masą śmietanową ciasto. Na wierzch posmarować polewę toffi, kajmakową lub krówkową oraz poukładać orzechy włoskie.
Ciasto toffi
Porady
Proste wykonanie, a smakuje wyśmienicie. Wspaniałe na drugi dzień. SMACZNEGO!
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
ciasto wygląda super, na jaką blachę jest przepis?
Pycha polecam
Witam.
Proszę o informację czy druga częsc ciasta moze poczekac te powiedzmy 30 min ( 15 min pieczenie plus wystygniecie i wyjecie go z blachy) zanim je upieczemy?
Nie mam dwoch jednakowych blach a nie chce by z ciastem cos sie stalo
Super!
Heureka
Wspaniale, cieszę się bardzo!
Heureka
Dzięki! Pozdrawiam serdecznie
Heureka
Smacznego!
Heureka
Ciasto zrobione, czeka, aż zmięknie dobrze schowane. Mam nadzieję, że dzieciaki nie znajdą i zdąży zmięknąć szybciutko się robi i wygląda super
To jest rewelacja ciasto!
Robilam juz je kilka razy. Pasowalo na Wigilie i pasowalo jako mazurek na wielkanoc. Zawsze wychodzi, nawet dla tych co im nic nie wychodzi a nawet jak sie ma stara gazowke to kruche ciasto piecze sie 15min bez problemow. Smietane nawet jak ubijesz prawie na maslo to wychodzi swietna masa. Ciasto jest takie jak lubie najbardziej, czyli nie za slodkie no i ta masa krowkowa i orzechy w nia powtykane swietnie do siebie pasuja.
Polecam i dziekuje za super pomysl.
Ciasto pyszne i na każdą okazję Polecam, bo nie jest trudne w wykonaniu a efekt jest super Pozdrawiam
Are you sure to delete this comment ?