- TM 5
Składniki
ciasto
- 1 duże jajko
- 100 g cukru
- 100 g ciemnego cukru
- 200 g Miękkiego masła
- 300 g mąki
- 0.5 łyżeczki SODY
- 2 łyżeczki cynamonu
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
1.Do naczynia wsypać biały cukier i rozdrobnić 10sek/obr. 9
2.Dodać ciemny cukier i masło.Utrzeć na puszystą masę 2min/obr.4
3.Dodać jajko i dalej ucierać 1min/obr.4
4.Dodać pozostałe składniki i wyrobić ciasto 1,5min/"Ciasto"
5.Przygotowane ciasto wyjąć (ciasto jest dość miękkie)i zawinąć w folię spożywczą. Schłodzić w lodówce ok.60min. Następnie rozwałkować na oprószonym mąką blacie i wycinać ciasteczka.
6.Ciasteczka układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec w temp.180st.C przez ok 8min.
Porady
Żeby ciasto szybciej się schłodziło, wrzuciłam je do zamrażalki.
Wałkowałam je częściami ponieważ szybko nabierało temperatury i wtedy przyklejało się do wałka.
Można posypać je cukrem pudrem.
Smacznego
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Pyszne ciasteczka. Tylko nie wiem, czemu nikt jeszcze nie dopowiedział, żeby dodać więcej mąki (około 50 gr), żeby się ciasto tak nie lepiło i rozrywało
Goście byli zachwyceni.
Ciasteczka bardzo dobre, rzeczywiście źle się je wałkuje, ale jak się człowiek trochę pomęczy to można potem piękne kształty wykroić Zamiast mąki pszennej dałam żytnią i wyszły przepyszne, ciemniejsze niż na zdjęciu i na pewno zdrowsze
Bardzo smaczne ciasteczka, ale ciasto pod wałkiem rozrywało się więc w dłoniach formowałam kuleczki i na blaszce lekko ciasteczka spłaszczałam przepis polecam, bo ciasteczka są pyszne i szybko się robią
Wspaniałe ciasteczka, kruchutkie, delikatniutkie, ten cukier trzcinowy chrupie
Are you sure to delete this comment ?