thumbnail image 1
thumbnail image 2
thumbnail image 1 thumbnail image 2
Czas przygotowania
30min
Czas całkowity
1h 45min
porcja/porcje/porcji
6 osoba/osoby
Poziom
Łatwy
  • TM 6
opublikowany: 23/06/23
zmieniono dnia: 23/06/23

Składniki

Chlebek bananowy Nigelli Lawson

  • 75 g ciemnego rumu
  • 175 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 60 g orzechy włoskie, łuskane
  • 125 g masła
  • 150 g cukru
  • 1 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 2 jajka
  • 3 banany, małe

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

  1. Na pokrywie naczynia miksującego postawić mały garnek. Odważyć 100 g rodzynek i 75 g burbona lub ciemnego rumu. Zagotować rodzynki i pozostawić na godzinę lub dłużej.
  2. Rozgrzać piekarnik do 180 C. Wysmarować foremkę masłem i wysypać bułką tartą
  3. Postawić miskę na pokrywie naczynia miksującego i odważyć 175 g mąki pszennej. Dodać 2 łyżeczki proszku do pieczenia i 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej.
  4. Do misy naczynia miksującego dodać 60 g orzechów włoskich i rozdrobnić 3 s/obr. 5 i przełożyć do miski z mąką.
  5. Rozpuścić w naczyniu miksującym 125 g masła 4 min/70°C/obr. 1
  6. Dodać 150 g cukru i wymieszać do rozpuszczenia 6 min/70°C/obr. 1
  7. Mieszać bez założonej miarki 1,5 min/obr. 2,5 i dodawać 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego, 2 jajka, 3 banany bez skórki pokrojone na kawałki.
  8. Dodać rodzynki i zamieszać 4 s/Obroty wsteczne"Obroty wsteczne" /obr. 2
  9. Dodać mąkę z orzechami, zamieszać kopystką i wymieszać 4 s/Obroty wsteczne"Obroty wsteczne" /obr. 4
  10. Przelać ciasto do foremki i piec 1 godz. 15 min.

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 6 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 6
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Chlebek bananowy Nigelli Lawson

Wydrukuj:

Komentarze