Ten przepis nie posiada zdjęcia
Czas przygotowania
5min
Czas całkowity
25min
porcja/porcje/porcji
15 porcja/porcje/porcji
Poziom
--

Składniki

Buleczki drozdzowe z makiem

  • 80 g drożdży świeżych
  • 1/4 litra mleka
  • 75 g cukru
  • 125 g masla ekstra lub margaryny
  • 1/2 płaskiej łyżeczki soli
  • 2 jajka
  • 1 zoltko
  • 1 cukier waniliowy
  • 650 g mąki tortowej
  • 1/2 puszki masy makowej, np. Bakalland-nadzienie
  • 1 bialko do smarowania ciasta (zostalo oddzielone od zoltka)
  • 1 jajko rozbeltane do smarowania bulek
  • cukier puder do lukru
  • 10 kropli olejku migdalowego do lukru

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    wykonanie ciasta
  1. Wszystkie skladniki na ciasto oprocz maki i masy makowej wlozyc do naczynia 2,5 min,. 50 st.C , obr.2


    dodac make , wyrabiac 2 min.  interwal.


    Zostawic do wyrosniecia ,  az ciasto zacznie" wychodzic" z naczynia


    Wyrosniete ciasto podzielic na 2-3 czesci . Walkowac na ok. 1 cm.


    Rozsmarowac mase makowa na 1/2 czesci placka , psmarowac brzegi bialkiem ,  zwinac w rulon i pokroic go na 6 cm kawalki , Kazda bulke lekko docisnac  tepa czescia noza przez srodek  , aby boki lekko sie uniosly i pokazalo sie nadzienie.Ulozyc bulki na blasze do pieczenia ,poczekac do wyrosniecia ,  az podwoja swoja wielkosc.


    Rozgrzac piekarnik do180 st.C


    Kazda bulke posmarowac rozbeltanym jajkem i piec ok. 20 min. do zrumienienia.


    Gorace bulki posmarowac lukrem (cukier puder , troche goracej wody i olejek)


     

Porady

Mozna do tych bulek wykorzystac inne nadzienia np.cynamonowe , marmolade , nutelle, serowe , itp.


Idealne skladniki na makowce (najpierw smaruje caly placek bialkiem i na to daje mase makowa.)


Samo ciasto wykorzystuje do placka drozdzowego z kruszonka.


Jednym slowem jest to ciasto uniwersalne.

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Bulki drozdzowe z makiem.

Wydrukuj:

Komentarze

  • Nie ma żadnych komentarzy
Are you sure to delete this comment ?