thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
45min
Czas całkowity
45min
porcja/porcje/porcji
5 porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy

Składniki

Lekka zupa ziemniaczano-szpinakowa (rozszerzanie diety / BLW )

  • 700g wody lub buliony warzywnego
  • 200g świeżego szpinaku, można dać mrożony
  • 150g marchewki, obranej i pokrojonej na kawałki, (ok. 2 średnie)
  • 350g ziemniaków, obranych i pokrojonych na kawałki, (ok. 3 średnie ziemniaki)
  • 100g gęstego jogurtu
  • 50g cebuli, obranej i pokrojonej na kawałki
  • 50g selera, obranego i pokrojonego na kawałki
  • 50g białej pietruszki, obranej i pokrojonej na kawałki
  • 20g masła lub oleju
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka koncentratu bulionu lub "suchego" bulionu z ograniczoną ilością soli (dla dzieci ograniczamy sól do minimum)
  • do podania: 5 jajek ugotowanych na twardo

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

  1. Czosnek rozdrabniamy 5s/obr.5. Dodajemy masło i dusimy 1,5min/VAROMA/obr.2.
  2. Dodajemy szpinak (jeżeli używamy mrożonego najlepiej go lekko rozmrozić żeby nie wrzucać twardych brył), rozdrabniamy 8s/obr.6, a następnie dusimy całość 6min/VAROMA/obr.2. Całość przekładamy do miseczki i odstawiamy.
  3. Do naczynia wkładamy pietruszkę, seler i cebulę - rozdrabniamy 5s/obr.6. Dodajemy marchewkę i ziemniaki - rozdrabniamy 3s/obr.5. Dodajemy wodę lub bulion i łyżeczkę koncentratu lub bulionu. Gotujemy 20min/95st/Obroty wsteczne"Obroty wsteczne" /obr.1.
  4. Dodajemy szpinak, gotujemy 15min/95st/Obroty wsteczne"Obroty wsteczne" /obr.1.
  5. Dodajemy jogurt. Jeśli chcemy możemy doprawić solą i pieprzem do smaku, ew. dodać łyżeczkę przyprawy uniwersalnej. Mieszamy całość 20s/Obroty wsteczne"Obroty wsteczne" obr.3.
  6. Podajemy z bardzo dorbno posikanymi jajkami.

Porady

Zupa w takiej wersji przeznaczona jest dla dzieci. Jeśli robicie tylko wersję dla dorosłych możecie śmiało dodac sól.


Z zupy można przygotowac również zupę krem. Wtedy dajemy maksymalnie 550g wody i na koniec całośc blendujemy 15s/obr. zwiększamys topniowo 4-8.

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Lekka zupa ziemniaczano-szpinakowa (rozszerzanie diety / BLW )

Wydrukuj:

Komentarze

  • Nie ma żadnych komentarzy
Are you sure to delete this comment ?

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY

Znajdź podobne: