thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
25min
Czas całkowity
45min
porcja/porcje/porcji
25 porcja/porcje/porcji
Poziom
--
  • TM 31
opublikowany: 05/04/13
zmieniono dnia: 06/04/13

Składniki

Kruche owocowe lizaki

  • 250 g masła, zimnego z lodówki
  • 3 żółtka
  • 2-3 łyżki śmietany 18%
  • 150 g cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 16 łyżek mąki pszennej
  • skòrka z 1/2 cytryny, wcześniej spażona
  • szczypta soli
  • 1 jajko całe, do połączenia warstw lizaków
  • 1 łyżki oleju / masła, do posmarowania blachy
  • 250 g wiśni mrożonych, lub innych owoców
  • 1 łyżeczki proszku do pieczenia, płaska

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    Kruche owocowe lizaki
  1. Do naczynia miksującego wkładamy kolejno mąkę, pokrojone masło w kostki, cukier+cukier waniliowy, szcyptę soli do smaku,startą skórkę z cytryny,3 zółtka,2-3 łyżki śmietany (lub też cztery w zależności od wielkości żółtek i innych składników).

    Wyramiamy ciasto około 15-20 minut , obrót Ciasto"Ciasto" lub obr.10

    Ciasto powinno być dobrze połączone w trakcie wyrabiana można pomóc sobie kopystką i polecam

    Wyrobione ciasto wkładamy na 10-15 minut do lodówki.

    Wiśnie mocno zmrożone możemy rozdrobnić 1-2 sekundy ,obrót 5-7 w naczyniu miksującym

    Ciasto wykładamy na stolnicę. Możemy podzielić ja na 4 części tak, aby jak najwygodniej wyciąć prostokąty radełkiem wielkości 6/3 cm.

    Następnie wykrojone prostokąty ukłdamy na stolnicy tak aby wygodnie było nam nałożyć na każdy wykrojony kawałek patyczki następnie nakładamy wiśnie. 

    Kolejnie nakładamy  warstwę górną takiej samej wielkości i naciskamy (sklejamy) widelcem.

    Tak wykonane lizaki możemy posmarować roztrzepany jajkiem lu też po upieczeniu lukrem i posypać ozdobnymi cukierkami jak na zdjęciu.

    Gotowe lizaki układamy na blaszce posmarowanej masłem/ olejem lub wyłożonej papierem do pieczenia wedle uznania.

    Pieczemy w piekarniku około 15-20minut na 180'C

    Dobrej zabawy i Smacznego!

     

     

     

     

Porady

Dowolne owoce tmrc_emoticons.;) polecam maliny z przeczkami tmrc_emoticons.;)

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Kruche owocowe lizaki

Wydrukuj:

Komentarze

  • marca 3, 2015 at 13:12

    Czy ciasto wyrabiamy rzeczywiscie w takim czasie?? 15-20min ??

  • września 16, 2013 at 16:25

    Nie, ...za dużo siostrzeńców miałam wokół i prysnęły dlatego użyłam tego ze strony, ale jeśli nie podoba się forma można zawsze użyć własnej wyobraźni, ja robiłam z drugim razem "misie" i malowałam czekoladą tmrc_emoticons.;)

  • kwietnia 5, 2013 at 22:44

    I oto przepyszne KRUCHE LIZACZKI Z OWOCAMI!!!!! Pychota!!!!! Właśnie je zrobiłam a chętnych zapraszam...poczęstuję tmrc_emoticons.;)

    Polecam!!!! Cooking 7

    Za chwilkę przepis na kolejny wypiek...który już stygnie w mojej kuchni Cooking 1

     

  • kwietnia 5, 2013 at 18:15

    Informuję uprzejmi,że niedługo zamieszczę zdjęcie MOJEGO AUTORSKIEGO PRZEPISU  tmrc_emoticons.) 

    Pozdrawiam tmrc_emoticons.;)

     

  • kwietnia 5, 2013 at 14:40

    Owszem i polecam mój przepis jest bardzo dobry i MOJEGO AUTORSTWA tmrc_emoticons.;)

  • kwietnia 5, 2013 at 14:35

    piccola

    Droga Pani Jadwigo dla Pani Wszystko tmrc_emoticons.;) postaram się w ten weekend, aby Panią usatysfakcjonować tmrc_emoticons.)

    Pozdrawiam Serdecznie!

    To nie dla mnie ani dla mojej satysfakcji... tylko dla Pani, aby nie miała Pani potem problemów wynikajacych z Pani działania.

    ;o)

  • kwietnia 5, 2013 at 14:27

    Droga Pani Jadwigo dla Pani Wszystko tmrc_emoticons.;) postaram się w ten weekend, aby Panią usatysfakcjonować tmrc_emoticons.)


    Pozdrawiam Serdecznie!

  • kwietnia 5, 2013 at 14:20

    piccola

    Nie, nie zdążyłam zrobić za dużo siostrzeńców miałam wokół i prysnęły dlatego urzyłam tego ze strony, ale jeśli nie podoba się forma można zawsze użyć własnej wyobraźni, ja robiłam z drugim razem "misie" i malowałam czekoladą tmrc_emoticons.;)

    Nie wolno zamieszczać cudzych zdjęć bez zgody ich autora. Usuń je proszę, a kiedy będziesz miała wlasne to powstawiasz.

    ;o)

  • kwietnia 5, 2013 at 13:43

    piccola

    A zostały opracowane przeze mnie i przepis jest mój oryginalny tmrc_emoticons.)  Pozdrawiam Serdecznie! Polecam Serdecznie!

    Czyli rozumiem że zdjęcia są Twojego autorstwa?

    ;o)

  • kwietnia 5, 2013 at 13:30

    UWAGA!!!  Zapomniałam o proszku do pieczenia! Wprowadziłam przed chwilką zmianę do przepisu , ale mam również ciekawą ideę, już wypróbowaną...ze śmietaną - zamiast proszku do pieczenia -można dodać drożdze nie dużo około 2-3 gramy...polecam, będą pulchniejsze i troszeczkę inne tmrc_emoticons.;)

Are you sure to delete this comment ?

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY

Znajdź podobne: