
- TM 31
Składniki
Kruche owocowe lizaki
- 250 g masła, zimnego z lodówki
- 3 żółtka
- 2-3 łyżki śmietany 18%
- 150 g cukru
- 1 cukier waniliowy
- 16 łyżek mąki pszennej
- skòrka z 1/2 cytryny, wcześniej spażona
- szczypta soli
- 1 jajko całe, do połączenia warstw lizaków
- 1 łyżki oleju / masła, do posmarowania blachy
- 250 g wiśni mrożonych, lub innych owoców
- 1 łyżeczki proszku do pieczenia, płaska
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Do naczynia miksującego wkładamy kolejno mąkę, pokrojone masło w kostki, cukier+cukier waniliowy, szcyptę soli do smaku,startą skórkę z cytryny,3 zółtka,2-3 łyżki śmietany (lub też cztery w zależności od wielkości żółtek i innych składników).
Wyramiamy ciasto około 15-20 minut , obrót
"Ciasto" lub obr.10
Ciasto powinno być dobrze połączone w trakcie wyrabiana można pomóc sobie kopystką i polecam
Wyrobione ciasto wkładamy na 10-15 minut do lodówki.
Wiśnie mocno zmrożone możemy rozdrobnić 1-2 sekundy ,obrót 5-7 w naczyniu miksującym
Ciasto wykładamy na stolnicę. Możemy podzielić ja na 4 części tak, aby jak najwygodniej wyciąć prostokąty radełkiem wielkości 6/3 cm.
Następnie wykrojone prostokąty ukłdamy na stolnicy tak aby wygodnie było nam nałożyć na każdy wykrojony kawałek patyczki następnie nakładamy wiśnie.
Kolejnie nakładamy warstwę górną takiej samej wielkości i naciskamy (sklejamy) widelcem.
Tak wykonane lizaki możemy posmarować roztrzepany jajkiem lu też po upieczeniu lukrem i posypać ozdobnymi cukierkami jak na zdjęciu.
Gotowe lizaki układamy na blaszce posmarowanej masłem/ olejem lub wyłożonej papierem do pieczenia wedle uznania.
Pieczemy w piekarniku około 15-20minut na 180'C
Dobrej zabawy i Smacznego!
Kruche owocowe lizaki
Porady
Dowolne owoce polecam maliny z przeczkami
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Czy ciasto wyrabiamy rzeczywiscie w takim czasie?? 15-20min ??
Nie, ...za dużo siostrzeńców miałam wokół i prysnęły dlatego użyłam tego ze strony, ale jeśli nie podoba się forma można zawsze użyć własnej wyobraźni, ja robiłam z drugim razem "misie" i malowałam czekoladą
I oto przepyszne KRUCHE LIZACZKI Z OWOCAMI!!!!! Pychota!!!!! Właśnie je zrobiłam a chętnych zapraszam...poczęstuję
Polecam!!!!
Za chwilkę przepis na kolejny wypiek...który już stygnie w mojej kuchni
Informuję uprzejmi,że niedługo zamieszczę zdjęcie MOJEGO AUTORSKIEGO PRZEPISU
Pozdrawiam
Owszem i polecam mój przepis jest bardzo dobry i MOJEGO AUTORSTWA
To nie dla mnie ani dla mojej satysfakcji... tylko dla Pani, aby nie miała Pani potem problemów wynikajacych z Pani działania.
;o)
Droga Pani Jadwigo dla Pani Wszystko
postaram się w ten weekend, aby Panią usatysfakcjonować 
Pozdrawiam Serdecznie!
Nie wolno zamieszczać cudzych zdjęć bez zgody ich autora. Usuń je proszę, a kiedy będziesz miała wlasne to powstawiasz.
;o)
Czyli rozumiem że zdjęcia są Twojego autorstwa?
;o)
UWAGA!!! Zapomniałam o proszku do pieczenia! Wprowadziłam przed chwilką zmianę do przepisu , ale mam również ciekawą ideę, już wypróbowaną...ze śmietaną - zamiast proszku do pieczenia -można dodać drożdze nie dużo około 2-3 gramy...polecam, będą pulchniejsze i troszeczkę inne