thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
0min
Czas całkowity
0min
porcja/porcje/porcji
-- --
Poziom
--

Składniki

Składniki

  • 1kg ziemniaków surowych, obranych
  • 100-150 g boczku dość tłustego
  • 100g szynki lub kiełbasy
  • 100g cebuli
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 2 jajka
  • przyprawy sól,pieprz majeranek,cząber,czarnuszka wedle upodobań
  • 1,5m cienkich jelit

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

  1. 1.boczek pokroić w kostkę, wytopić na patelni, dodać pokrojoną szynkę i cebulę; przesmażyć ok. 3-5 min.
    2.do naczynia miksującego włożyć ziemniaki, rozdrobnić 20-30s./ obr.Obroty wsteczne"Obroty wsteczne" 5-6
    3.odsączyć z nadmiaru płynu
    4.dodać przestudzony boczek, szynkę i cebulę z tłuszczem,dodać jajka,przyprawy i wymieszać przy pomocy kopystki 10-15s / obr.  3-4
    5.przy pomocy maszynki nabijamy dosyć luźno jelita.2/3 objętości
    6.jelita nakłuć,piec na wysmarowanej tłuszczem blaszce ok 60 min w temp 180 st.W trakcie pieczenia kiszkę należy polewać tłuszczem i po zarumienieniu przewrócić na drugą stronę.

Porady

 

Jeżeli masa będzie za rzadka można dodać kaszy manny.

 

Można kiszkę zamiast piec w piekarniku gotować w garnku nie dopuszczając do wrzenia wody i bez pokrywki czas to w granicach 20 minut. Potem taką kiszkę można podsmażyć na patelni z tłuszczem.

Proszę pamiętać o napełnieniu góra do 2/3 objętości jelita i ponakłówaniu igłą ,bo zawartość powiększy się i kiszki popękają.

 

 

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Kiszka ziemniaczana

Wydrukuj:

Komentarze