thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
10min
Czas całkowity
10min
porcja/porcje/porcji
1 porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy

Składniki

  • 0,5 łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki sosu sojowego
  • 2 łyżeczki majeranku
  • 250 g fasoli ugotowanej
  • 20 g oleju
  • 70 g jabłek, obrane i pozbawione gniazd nasiennych
  • 35 g cebuli, obrana, może być czerwona
  • 1 ząbki czosnku
  • 1 szczypty pieprzu, może być bialy

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

  1. Do naczynia wrzucić cebulę i czosnek, posiekać 3 s/obrót 5. Zgarnać cebulę ze ścianek naczynia i dodać jabłko, posiekać 2 s/obrót 5. Dodać olej i dusić 3 minuty/varoma/obrót 1. Dodać fasolę i wszystkie przyprawy, miksować około 2 min/ obrót 5, można pomagać sobie kopystką. Co pół minuty zgarniać masę ze ścianek na dno naczynia.

Porady

Jeśli pasta wychodzi zbyt sucha można dodać odrobinę wody lub oliwy. Smalec można także wzbogacić wegetariańskimi "skwarkami" czyli granulatem sojowym, który wcześniej należy namoczyć w warzywnym bulionie.

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Wegetariański smalec z fasoli

Wydrukuj:

Komentarze

  • listopada 30, 2023 at 19:11

    Smalec pierwsza klasa. W słoiku warstwy smalcu przekładałem prażonym słonecznikiem a następnego dnia, jak się przegryzł to miałem wybuch smaków w kanapce. Polecam wszystkim ten przepis. Big Smile

  • lutego 9, 2020 at 00:04
    5.0

    Super "smarowidło" z fasoli. Jeśli ktoś chce uzyskać smalec z fasoli to chyba raczej się nie udatmrc_emoticons.;) Z fasoli można zrobić wszystko. No prawie wszystko. Żeberek - żeberek się z fasoli nie zrobitmrc_emoticons.;) Ale jeśli chcecie aromatyczne smarowidło do chleba, które jest pycha z ogórkiem kiszonym to polecam. Ja robiłam z podwójnej porcji wszystkich składników (cała cebula, całe jabłko, pół kilo fasoli). I robiłam z fasoli piękny Jaś. Kiedyś robiłam podobny przepis bez TM ale ten zrobiłam 10x szybciej i miał dużo lepszą konsystencję. Dodałam też podczas parzenia warzyw ziele angielski x4 i liść laurowy x2 - wyjęłam je przed zmiksowaniem i potem włożyłam z powrotem. bardzo dziekuję za przepis!!!!

  • lutego 10, 2019 at 16:47
    1.0

    Jak dla mnie to mało podobne do smalcu. Dałam więcej przypraw i tak na niewiele sie to zdało. Nie smakowało mi niestety.

  • stycznia 1, 2019 at 13:39

    Rewelacja do chleba jak i do krakersów na imprezę 😀

  • grudnia 19, 2017 at 15:48

    ja zrobiłąm z fasoli białej z puszki i też wyszedł pysznytmrc_emoticons.D

  • lutego 23, 2017 at 11:32

    Super tmrc_emoticons.) Ile można przechowywać ten smalec w lodówce ??

  • lutego 3, 2017 at 08:33

    Bardzo smaczny. na poczatku zdejmowałam łupiny ale w końcu większość wrzucłam do naczynia z łupinami. Super się zmieliło i uważam, że nie ma potzreby zdejmować łupin z fasoli bo w ogóle nie są wyczuwalne.

  • grudnia 8, 2016 at 12:10
    3.0

    no mi chyba nie wyszedł taki dobry Sad mocno czuć cebulę w taki przykry sposób.. pozostanę przy tradycyjnej metodzie czyli smażeniu cebuli pokrojonej w kosteczke. polecam skwarki z kaszy gryczanej z jadlonomii

  • marca 3, 2016 at 08:51
    5.0

    Pyszny ten smalec. Wszyscy się nim zachwycają, a koleżankom musiałam wydrukować ten przepis tmrc_emoticons.)

  • listopada 22, 2015 at 17:39

    Smalec                                                                                                                                                                                      Fasolę po ugotowaniu obieram z łupinek,dopiero taką miksuję.