Składniki
Surówka
- 1/4 pęczka zielonej pietruszki
- 3 łyżek cukru
- 3/4 łyżeczki kwasku cyrtynowego
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 1,5 łyżeczki soli
- 3 łyżki majonezu
- 0,5 litra wody
- 500 gramów czerwonej kapusty
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Koszyczek
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Z kapusty wyciąć głąb i usunąć wierzchnie liście. Pociąć na większe kawałki i umieścić w "Blokada naczynia miksującego" szatkujemy 6s obroty 5. Zalewamy wodą i parzymy 5 min temp 80 st. odcedzamy na sitku i czekamy aż wystygnie. Po ostygnięciu umieszczamy kapustę w "Blokada naczynia miksującego" dodajemy pozostałe składniki i mieszamy 3s obroty 3"Obroty wsteczne" . Sprawdzamy smak ewentualnie doprawiamy według własnych upodobań
Przygotowanie surówki
Porady
Najlepiej surowkę przygotować dzień wcześniej.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Świetny pomysł, żeby sparzyć kapustę. Ja dodałam jeszcze kawałek jabłka i cebulkę szalotkę, a zamiast kwasku - sok z cytryny i ocet. Surówka wyszła pyszna.
ewaada
Nie parzyłam, tylko posoliłam i ugniotłam. I dodałam łyżeczkę musztardy stołowej. Pycha
Bardzo dobra
Pozdrawiam!
Polecam!
Pycha , ja ominęłam cukier.
Ania
Wypróbuję napewno
Właśnie 10 minut temu zrobiłam swoją tradycyjną surówkę z modrej, ta wygląda zachęcająco i z pewnością wypróbuję
Are you sure to delete this comment ?