Czas przygotowania
1h 0min
Czas całkowity
1h 0min
porcja/porcje/porcji
0
litr/litra/litry/litrów
Poziom
Łatwy
Składniki
Ketchup
- 1000 gramów pomidory, dojrzałe, sparzone, bez skórki
- 250 gramów jabłka, obrane, bez gniazd nasiennych
- 125 gramów cebula, obrana
- 4 kulki ziele angielskie, mielone, mogą również być kulki
- 30 gramów cukier
- 30 gramów ocet
- 1 łyżeczki papryka słodka, mielona
- 1/2 łyżeczki papryka ostra, mielona
- 1/2 łyżki sól
- 1/2 łyżki pieprz, mielony
- 1 łyżki mąka pszenna
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- Obrane, pozbawione gniazd nasiennych i pokrojone na ćwiartki jabłka włożyć do naczynia miksujacego.
- Dodać cebulę, obraną i pokrojoną na ćwiartki.
- Dodać pomidory. Sparzone, obrane, pozbawione gniazd nasiennych (dzięki temu ketchup nie będzie wymagał przecierania przez sitko).
- Rozdrobnić 5 sek/obr. 5
Składniki zgarnąć kopystką na dno naczynia. - Gotować z założoną miarką 30min/varoma/obr. 2
- Dodać przyprawy: ziele angielskie, cukier, ocet, paprykę słodką i ostrą, sól i pieprz.
- Gotować z założoną miarką 10min/varoma/obr. 2
- Dodać łyżkę mąki (opcjonalnie) i gotować z założoną miarką 5min/varoma/obr. 2
Przełozyć gorący ketchup do wyparzonych i osuszonych szklanych słoiczków, zakręcić wyparzoną i osuszoną zakrętką.
Z powyższego przepisu otrzymujemy około 700ml gęstego ketchupu.
Smacznego!
Ketchup
Porady
Jeśli chcemy użyć do ketchupu całe pomidory wraz z gniazdami nasiennymi po punkcie piątym należy przetrzeć ketchup przez sitko w celu pozbycia sie ziarenek.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 6
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego. -
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
-
Przepis jest tworzony dla
TM 21
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY
Znajdź podobne:
Komentarze
Are you sure to delete this comment ?