Czas przygotowania
30min
Czas całkowity
30min
porcja/porcje/porcji
14
kawałek/kawałki/kawałków
Poziom
Łatwy
Składniki
Śmietanowiec
- 1000 gramów Śmietany co najmniej 30%, schłodzonej
- 1 porcji masła, do wysmarowania formy
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Motylek
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- 1) Do naczynia miksującego wlać jedną porcję wody, zagotować 5 min/100°C/obr.1. Powoli dodawać galaretkę, w czasie pracy urządzenia się rozpuści 2 min/90°C/obr.3. Galaretkę przelać do miski i pozostawić w chłodnym miejscu do stężenia. Postępować tak z każdym smakiem galaretki.
- Po ostygnięciu każdą galaretkę pokroić w kostkę. Przełożyć do dużej miski i delikatnie wymieszać.
2) Żelatynę namoczyć w mleku, podgrzać w naczyniu miksującym 4 min/90°C/obr.3, przelać do szklanki i przestudzić.
3) Umyć, wytrzeć do sucha, ostudzić a następnie wsadzić "Blokada naczynia miksującego" do lodówki na 5 minut, po tej operacji założyć motylek i wymieszać zimną śmietanę z cukrem 1 min./obr.4.
- Do ubitej śmietany z cukrem dodać ostudzoną żelatynę i wymieszać w naczyniu miksującym 15s/obr.4
4) Powstałą masę wymieszać w dużej misce z 3/4 litości galaretkami i przełożyć do przygotowanej posmarowanej masłem formy do tortów na zimno. Resztę kostek wtopić na górze masy. Pozostawić na kilka godzin w lodówce.
Przygotowanie Śmietanowca
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Kategorie przepisów:
Przyjęcie
Urodziny
Urodziny dziecka
Prezent
Dzieci w kuchni
Gotowanie na co dzień
Wegetariańska
Przepis dla dzieci
Bez jajek
Bez alkoholu
Wiosna
Lato
Jesień
Zima
Walentynki
Karnawał
Wielkanoc
Dzień Matki
Halloween
Boże Narodzenie
Sylwester
Chiński Nowy Rok
Dzień Ojca
Dzień Babci i Dziadka
Łatwe
Kreatywne
Niedrogie
Drugie śniadanie
Obiad
Kolacja
Kolacja
Przekąska
Przepis dla dużej rodziny
Przepis dla studenta
Deser
Chłodzenie
Tort
Ciasto
Polska
INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY
Znajdź podobne:
Komentarze
Are you sure to delete this comment ?