thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
20min
Czas całkowity
20min
porcja/porcje/porcji
25 porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy

Składniki

Do obtoczenia

  • kakao
  • wiórki kokosowe
  • zmielone orzechy

Masa truflowa

  • 1 paczka orzechów
  • garść rodzynek rożnych
  • garść migdałów
  • 2 łyżki kakao ciemnego
  • 1 paczka daktyli

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

  1. Do Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" wrzucamy daktyle i miksujemy 10s/obr.10. (Jeśli daktyle są bardzo twarde można je wcześniej namoczyć np w kawie. Około 15 minut wystarczy)

    Nastepnie wrzucamy resztę bakali (bakalie możemy użyć jakie tylko chcemy.  Mogą to być różne rodzaje orzechów,  żurawina,  suszone śliwki,  itp) i 2 łyżki kakao i miksujemy 6s/obr. 7

    Z tak przygotowanej masy formujemy  kulki i obtaczamy we wiorkach kokosowych lub mielonych orzechach bądź w czym mamy ochotę. 

    Wkładamy do lodówki aczkolwiek od razu nadają się do jedzenia. 

     

Porady

Jeśli chcemy aby nasze trufle były słodsze możemy dodać łyżkę lub dwie miodu. 

Jeśli chcemy aby w truflach były wyczuwalne orzechy podczas miksowania należy zmniejszyć obroty. 

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Trufle bakaliowe

Wydrukuj:

Komentarze

  • Nie ma żadnych komentarzy
Are you sure to delete this comment ?