- TM 31
Składniki
Składniki
- 100 g płynnego miodu
- 100 g rodzynek sułtanek
- 100 g orzechów (mieszanych)
- 30 g migdałów całych
- 1 laski wanilii
- 700 g wody,ciepłej
- słodką śmietankę
- 100 g maku niebieskiego (suchego)
- 100 g kaszy pszennej pęczak
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Koszyczek
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Kaszę pszenną namoczyć w zimnej wodzie przez noc,
Przecedzamy kaszę do koszyczka i płuczemy w zimnej wodzie.
Do naczynia miksującego wsypujemy suchy mak i mielimy o 10s/obr. 8-10. Zalewamy mak wodą ciepłą, wkładamy koszyczek z kaszą. Zamykamy naczynie nakładamy miarkę i ustawiamy
10min/Varoma/obr. 1, (jeżeli po 10min. kasza jest twarda możemy wydłużyć czas gotowania o 5min, trzeba jednak jej nie rozgotować).
Koszyczek wyciągamy, kaszę przesypujemy do miski a mak odcedzamy na sitku i łączymy z kaszą i odstawiamy do wystudzenia.
Rodzynki zalewamy ciepłą wodą i odstawiamy na ok. 10-15min.
Orzechy i migdały krótko prażymy na suchej patelni aż uwolnią aromat.
Przedładamy orzechy i migdały do czystego i suchego naczynia miksującego i rozdrabniamy 5s/obr. 5.
Do rozdrobnionych orzechów dodajemy wystudzoną kaszę, mak, miód i odsączone rodzynki i mieszamy 15s/"Obroty wsteczne" / obr. 4.
Laskę wanilii rozcinamy ostrym nożem wzdłuż, czubkiem noża wydrążamy nasionka wanilii i gotową kutię przyprawiamy nimi do smaku.
Podajemy mocno schłodzone, polane słodką śmietanką
Kutia
Porady
Możemy dodać różne bakalie, owoce kandyzowane, owoce suszone według własnego uznania.
Kutia na Boże Nardzonenie ma być na bogato
Smacznego!
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
pyszna kutia.
robilam dwa razy- raz z gotowej masy makowej - na 900 g masy dalam 60 g miodu. A poza tym to kasze gotowalam osobno. Ja podaje bez smietanki, ale przyozdabiam orzechami wloskimi i laskowymi
zrobiłam przepis z podwójnej porcji, tylko bez śmietanki i rodzynek....wyszła wyśmienicie-do powtórzenia za rok!
Bardzo smaczna,smak podobny do tej,którą robiłam wczesniej.Ja dodałam kaszę jęczmienną pęczak (bo taką akurat miałam),wypłukaną kilka razy,nie moczyłam,gotowałam 15 min oraz więcej owoców jak we wskazówkach-wyszła pycha.Wypróbuje ze śmietanką przy podawaniu dania dziekuję za przepis i pozdrawiam
kutie zawsze robilam w tradycyjny sposob ale ten tez do mnie przemawia
ciekawy przepis...może spróbuję zrobić na Wigilię
Are you sure to delete this comment ?