Składniki
Krem z dyni
- 10 g natki pietruszki świeżo posiekanej
- 40 g śmietany 18%
- 1 kostki bulion warzywny
- 1 płaskiej łyżeczki przyprawy unwersalnej
- 0,8 litra letniej wody, (800 ml)
- 950 g dyni
- 0,15 litra mleczka kokosowego, (150 ml)
- 40 g imbiru, swiezego korzenia
- 20 g masła
- 70 g cebuli
- 2 ząbki czosnku
- 20 g pestkek z dyni, (uprażyć na patelni z niewielką ilością oliwy z oliwek)
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
1. do naczynia włożyć 70 g cebuli i 2 ząbki czosnku - rozdrobnić - 5 s/obr. 7
2. kopystką zebrać cebulę ze ścian naczynia, dodać masło i dusić cebulę - 3 min./Varoma/obr. 2
3. dodać dynie - rozdrobnić - 15s/obr. 10
4. dodać letnią wodę, kostkę bulionu warzywnego, przyprawę uniwersalną, imbir oraz mleczko kokosowe
5. gotować 20 min./100°C/obr. 2
6. dodać śmietanę
7. zmiksować 30s/obr. 10
8. nałożyć na talerze
9. dodać posiekaną świeża natkę pietruszki i/lub prazone pestki dyni
Krem z dyni
Porady
Śmiętane dla lepszej (gęstej) konsystencji można zastąpić serkiem Philadelphia w tej samej ilości - 40 g.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Może być 7,5/10
Zupka zrobiona. Zamiast wody dałam rosół, bo akurat miałam z obiadu i przyprawiłam po swojemu. Polecam przepis jako bazę do eksperymentowania. Tu nie ma co schrzanić
Bardzo dobra dodałam trochę chili i Łyżeczkę śmietany na talerz i przy ozdobiłam dynią pestkami i Pietrucha
Bardzo smaczna, delikatna w smaku.
Porcja większa niż normalnie więc starczy na 2 dnipolecam.
super, doprawiłam jeszcze czerwoną pastą curry
Zupka pyszna ! Ale zmodyfikowałam od razu po przeczytaniu wcześniejszych komentarzy - zmniejszyłam ilość wody do 400 ml i imbiru do 20 g. Dodałam też dodatkowo 1/2 łyżeczki curry i 1/2 łyżeczki kurkumy. W tej wersji rewelacja smakowa, a w konsystencji gęsty krem.
bardzo dobra zupa polecam pycha
Przepyszny krem! Przerobilam troszeczke Krem z dyni pizmowej, zmiejszylam ilosc wody do 400 g , 25 g swiezego imbiru i dodalam troszeczke trawy cytrynowej!!! NIEBO W GEBIE!
Zupa pyszna, ale jeśli ma być bardziej kremowa, dodałabym mniej wody i mniej imbiru, jeśli ma być dla dzieci, ponieważ dla mojego malucha była zbyt pikantna. Natomiast przepis rewelacja !
i z mniejszą ilością wody pewnie wyszedł bardziej "krem" co ?
No właśnie dziwiłam się wlewając taką ilość wody i zupka wyszła pyszna ale faktycznie konsystencja jest mało kremowa ) co nie zmniejsza wspaniałości smaku