- TM 5
Składniki
sos
- 3000 g papryki czerwonej
- 1 słoiki koncentratu pomidorowego, lub własnej roboty sos pomidorowy
- 3 kulki czosnku
- 1 łyżeczki chili
- 1 paczuszki bazyli
- 3 czubate łyżki soli
- 1 octu, szklanka
- 1 oleju, szklanka
- 2 cukru, szklanki
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
UWAGA ! UWAGA ! UWAGA!
PORCJE SKLADNIKÓW DZIELIMY NA PÓŁ
1) PAPRYKĘ I CZOSNEK DO "Blokada naczynia miksującego" 10 s. / obr.5
2) dodajemy resztę składników - 30 min/ tem. 95 / obr. 2/3
3) zagotowany sos ponownie dzielimy na pół (aby nie wykipiał) i 10 s./ obr. 5
4) nalewamy do słoików/ zakręcamy/ niach niach
5) dnem do góry/ lub dodatkowa pasteryzacja - 15 min.
czynności powtarzamy
SMACZNEGO ŻYCZY #CAŁABIAŁA
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Bardzo dobry, ja dodaję więcej czosnku, kosztuję ten sos i doprawiam ewentualnie papryką ostrą bo lubimy ten sos jak jest pikantniejszy, używamy go do wędlin, cieszy się wielką popularnością, robię go od lat
Bardzo dobry, idealny do makaronu z kurczakiem lub placków ziemniaczanych.