- TM 31
Składniki
- 1 kg papryki
- 1 szt papryki chilli
- 1 główka czosnku
- 2/3 szkl oleju
- 1 szkl cukru
- 200 gr przecieru pomidorowego
- 2 łyżki soli
- 1/3 szkl octu
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Motylek
-
Koszyczek
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
1.Z papryki (słodkiej i ostrej) usunąć gniazda nasienne, obrać czosnek, włożyć do naczynia miksującego i zmiksować czas 1 min., obr. poz. 10.
2.Dodać: cukier, sól, olej, ocet i koncentrat pomidorowy gotować ustawiając koszyczek na pokrywie naczynia miksującego czas 15 min., temp. 100 stopni C, obr. poz. 2. Można dodać motylek (wtedy nam nie wykipi)
3.Po zagotowanium należy nałożyć miarkę i przytrzymująć ostrożnie, ponownie zmiksować: czas ok. 1 min., obr. poz. 9
4.Przelać gorący sos do wcześniej wyparzonych słoiczków, zamknąć i ustawić wieczkiem do dołu, do wystygnięcia.
Porady
sod nadaje się zaróno do kanapek, pizzy, mięsa, jak i do spaghetti
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Żeby sos wyszedł mniej rzadki można najpierw zmielić papryki na obrotach "Obroty wsteczne" 5, odcedzić na sitku i potem już wg przepisu.
Ajvar jest to pasta bakłażanowo-paprykowa więc nazwa nie do końca trafiona. Jest to jedyna rzecz jakiej mogę się przyczepić bo smak jest super Prosty, smaczny przepis. Polecam!
A mozna uzyc passate zamiast przecieru?Czy bedzie za rzadki?Ile sloiczkow wychodzi z przepisu?
Sos pyszny Dzisiaj zrobiony w TM5
aniahelenka:
U mnie też wyszedł bardzo rzadki
wyszedł pyszny ale bardzo rzadki..czy mogam coś źle zrobić? czy tak ma być?
Czy można za jednym razem zrobić podwójną porcję? (Mam TM5)
Dziś zrobiony! Super dodatek
Sos rewelacja Polecam
Robiłam i potwierdzam, rewelacja