Czas przygotowania
32min
Czas całkowity
32min
porcja/porcje/porcji
2
słoik/słoiki/słoików
Poziom
Łatwy
- TM 5
opublikowany: 22/07/18
zmieniono dnia: 22/07/18
Składniki
koncentrat pomidorowy
- 1 cebula, przekrojona na póli
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki cukru
- 1000 g pomidorów, przekrojonych ze skórką
- 2 ząbków czosnku
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Koszyczek
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- do naczynia miksującego włożyć pomidory, cebulę i czosnek
rozdrobnić 5 sek/ obr. 10 - zamiast miarki na pokrywie naczynia miksującego ustawić koszyczek
gotować 20 min/100°C/"Obroty wsteczne" /obroty 1
następnie 10 min/ Varoma/ obroty 1 (w celu odparowania wody)
czas przedłużyć jeśli chcemy osiągnąć gęstrzą konsystencję - zdjąć koszyczek
przez otwór w pokrywie wsypać sól i cukier
założyć miarkę
miksować 10sek/obr.10 - przelać gorący przecier do słoiczków, zakręcić i odwrócić do góry dnem, pozostawić do wystygnięcia
S M A C Z N E G O
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY
Znajdź podobne:
Komentarze
Od kilku lat robię pomidory tym sposobem i wychodzą super. Mamy własny przecier przez cały rok. Dodatkowo daję bazylię oregano i lubczyk. Świetny 😉
Bardzo dobry przepis, ja robię tylko z czosnkiem i dodatkowo na wierzch przed zamknięciem słoika dodaję trochę oliwy.
Czosnek nie gorzknieje ? Robiłaś na zimę taki koncentrat np. bazylią i oregano? Ciekawa jestem czy by się zachował do pizzy
Are you sure to delete this comment ?