Składniki
hummus
- 60 g oliwy z oliwek
- 20 g oleju sezamowego
- 2 łyżki pasty tahini
- 2 łyżki soku z cytryny
- 0,5 łyżeczki soli
- 0,5 łyżeczki papryki słodkiej mielonej
- szczypta pieprzu cayenne, (wg uznania)
- 1 puszka cieciorki, gotowanej na parze (bio)
- 2 ząbki czosnku
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
1. czosnek wrzucić do naczynia, rozdrobnić 2sek/obr.8
2. czosnek zgarnąć kopystką na dno naczynia, dodać wszystkie składniki, zmiksować 30sek/obr.6
Porady
pastę tahini można przygotować samemu (przepis zamieszczony osobno)
zamiast słodkiej papryki można dodać inny walor smakowy, na przykład pieczony bakłażan, suszone pomidory, kolendra z cytryną ...
hummus przechowywać w lodówce w szklanym słoiczku. zachowuje świeżość do tygodnia.
wartość energetyczna na porcję : około 74 kcal
koszt całego dania : około 13 zł
smacznego
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Pyszny hummus, szybko się robi, świetna konsystencja. Dziękuję za przepis!
Wyszedł pyszny. Za drugim razem wprowadziłam modyfikacje: dodałam 1/3 kminu rzymskiego, dałam mniej oleju ( w sumie 40 gr), wylewam zalewe z ciecierzycy, no i dodaję więcej tahini (3 łyżki)
Ja bym jeszcze dodadała troszkę czarnuszki
I zajadam solo bez niczego... Pyyyyychaaaa!!!
Przepyszny hummus i do tego naprawdę ekspresowy! Dziękuję za przepis. Robię regularnie i wszyscy w domu się zajadają. Szczególnie lubimy z kaszą bulgur i z warzywami.
Poszukaj pasty sezamowej - jest zamieszczony przepis...
Witam.Czy można prosić przepis na tahini robione w TM? Niestety nie znalazłam w Pani przepisach.
Pozdrawiam.
Are you sure to delete this comment ?