Czas przygotowania
5min
Czas całkowity
5min
porcja/porcje/porcji
1
słoik/słoiki/słoików
Poziom
--
- TM 31
opublikowany: 17/08/12
zmieniono dnia: 17/08/12
Składniki
- 150 g czarnych oliwek
- 2 ząbki czosnku
- 2 gałązki Natki pietruszki
- 2-3 płaskich łyżek oliwy z oliwek
- 1/2 płaskiej łyżeczki octu balsamicznego
- sól
- pieprz
- 1/2 papryczki chili, suszone, (opcjonalnie)
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Na wirujące noże wrzucamy czosnek i natkę i miksujemy ok. 5-7s/obr.10, następnie w naczyniu miskującym układamy pozstałe składniki i miksujemy 5s/obr.10. Mieszamy kopystką, jeżeli pasta jest za sucha, dodajemy jeszcze odrobinę oliwy i mieszamy 3s/obr.5.
Podajemy jako dodatek do grzanek lub nachosów.
Smacznego!
Tapenada
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY
Znajdź podobne:
Komentarze
Bardzo dobra pasta.Nie miałam świeżej pietruszki, więc dałam suszoną. Jak dla mnie malutkim minusem jest fakt, że nie da się uzyskać gładkiej masy ponieważ przy miksowania wszystko osiada na ściankach.
Tyle co zrobione i bardzo smaczne. Ja dałam 4 ząbki czosnku na 300g oliwek i dosyć mocno go czuć, ale dla mnie to zaleta Jak z przechowywaniem? Podejrzewam, że się i tak zje zanim mogłoby się zepsuć, ale wiedzieć warto
Z powodu prezentu w postaci zielonych oliwek zrobiłam ten przepis z użyciem tychże właśnie. Wyszedł genialny - dodałam odrobinę parmezanu i na koniec dwie łyżki jogurtu, aby scalić wszystko
Mańka - najpiękniejsza z całej wsi
Ja jestem tu od niedawna i jeszcze z żadnego przepisu nie skorzystałam, pewnie dlatego, że mam sporo książek na Thermomixa i też nie buszowałam jeszcze po Przepisowni, bo znam ją krótko. Ale równoległe prowadzenie i bloga i dodawanie przepisów tutaj jest już zbyt czasochłonne dla mnie, Czasem coś wrzucę, ale na pewno nie regularnie. Jak już wypróbuję przpis lub coś mi się spodoba to nie omieszkam tego skomentować, bo to zawsze jest bardzo przyjmne dla autora.
Masz rację Veroniko. To takie trochę trzymanie dwóch srok za ogon, któraś się wyrwie i ucieknie. Fakt, że dodawanie przepisu jest trochę mozolne przez "ułatwienia" systemowe, ale można się przyzwyczaić. Trzeba tylko chcieć.
GaBi
"Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"
Wielka szkoda.... blog widzialam.... Zagladasz tylko po przepisy? Tak , jak wiekszosc? Naprawde szkoda... Czasem warto poswiecic te pare minut, by dorzucic przepis lub skomentowac, lub podzielic sie wlasnym doswiadczeniem... Przemysl.... A wlasne przepisy nie sa problemem, mysle... Zapisujesz w trakcie przygotowywania, jak wszyscy i po klopocie.
Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni
Jestem czosnkożercą, więc dla mnie 2 ząbki to w sam raz, poza tym wiele zależy od czosnku, raz dam 4 i prawie nie czuć, a innym razem po 1 ząbku potrawa jest ostra. Oliwki już wypestkowane daję. Ilość oliwy także zależna jest od samych oliwek, lepiej dołożyć, niż miałoby być za tłuste. Co do przepisów, to mam już bloga i tu będę wrzucać coś raczej sporadycznie, dość nużąca jest procedura dodania przepisu, poza tym nie wszystko dostosowuję do Thermomixa, a nawet jak coś robię w nim to na czuja i nie zapamiętuję dokładnie jak to szło, żeby to opisać.
Pozdrawiam!
Dosc ostra, na 150g oliwek , 2 zabki czosnku . Ja daje 1 zabek na 300g oliwek. Oliwki daje najpierw na pare min do piekarnika, pestkuje. Oleju ciut za malo, wg mnie. Ps. prowadzisz blog kuchenny, a przepisy? Tylko jeden ???
Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni
Are you sure to delete this comment ?