thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
5min
Czas całkowity
5min
porcja/porcje/porcji
1 słoik/słoiki/słoików
Poziom
Łatwy
Przepis jest testowany
  • TM 31
opublikowany: 11/17/10
zmieniono dnia: 06/24/13

Składniki

  • 20 g musztardy, łagodnej
  • 400 g jogurtu naturalnego
  • Sos jogurtowy
  • 20 g octu owocowego, (np. jabłkowego, brzoskwiniowego)
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 0,5 łyżeczki curry
  • 20 g ostrej musztardy
  • 30 g cebuli szalotki
  • 1 kawałek skórki pomarańczy (1 x 3 cm)
  • 130 g soku pomarańczowego, świeżo wyciśniętego
  • 200 g oleju z orzechów włoskich, lub innego oleju z orzechów
  • Sos pomarańczowy curry
  • 0,25 łyżeczki pieprzu, świeżo zmielonego
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżki mieszanych ziół, suszonych, (np. bazylii, oregano, tymianku, rozmarynu)
  • 2 łyżeczki cukru
  • 50 g octu balsamicznego
  • 50 g musztardy francuskiej
  • 240 g oliwy z oliwek, extra virgin
  • Sos z octu balsamicznego i musztardy
  • 100 g oleju słonecznikowego
  • 50 g soku z cytryny
  • 20 g miodu
  • 100 g soku jabłkowego, lub innego soku owocowego
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 1 szczypta pieprzu

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    1. Sos z octu balsamicznego i musztardy Na pokrywie naczynia miksującego postawić słoik. Odmierzyć do niego oliwę, odstawić.
    2. Do naczynia miksującego włożyć wszystkie pozostałe składniki, wymieszać 30s/obr.4.
    3. Przytrzymać miarkę ręką, żeby nie drgała, ubijać 3min/obr.4. W tym czasie przez pokrywę naczynia miksującego dolać oliwę. Sos przelać do szczelnie zamykanego słoika i przechowywać w lodówce.
    4. Sos pomarańczowy curry Na pokrywie naczynia miksującego postawić słoik. Odmierzyć do niego olej z orzechów włoskich i odstawić.
    5. Do naczynia miksującego włożyć wszystkie pozostałe składniki, rozdrobnić 20 s/obr. 8.
    6. Przytrzymać miarkę ręką, żeby nie drgała, ubijać 3 min/obr. 4. W międzyczasie przez pokrywkę naczynia miksującego dolać olej z orzechów włoskich. Przelać do szczelnego słoika i przechowywać w lodówce.
    7. Sos jogurtowy Do naczynia miksującego włożyć wszystkie składniki, wymieszać 10 s/obr. 5. Przelać do szczelnego słoika i przechowywać w lodówce.

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31
Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Sosy do sałatek

Wydrukuj:

Komentarze

  • grudnia 9, 2017 at 19:49

    Nie mogę dojść co jest czym tmrc_emoticons.(
    Pierwsze dwa składniki - to sos jogurtowy, następnie - sos pomarańczowy curry, kolejny - sos z octu balsamicznego i musztardy i na końcu... olej, cytryna, miód, sok jabłkowy, sól, pieprz - to co?
    Prościej byłoby oddzielnie.

  • czerwca 27, 2013 at 04:16

    tmrc_emoticons.DZapisane do wykorzystania tmrc_emoticons.;) Proste a genialne tmrc_emoticons.;)

    Hania z Łodzi: Co kto dobrze umie, tego mu nikt nie odbierze.               

Are you sure to delete this comment ?