Czas przygotowania
5min
Czas całkowity
5min
porcja/porcje/porcji
1
słoik/słoiki/słoików
Poziom
Łatwy
Przepis jest testowany
- TM 31
opublikowany: 17/11/10
zmieniono dnia: 24/06/13
Składniki
- 20 g musztardy, łagodnej
- 400 g jogurtu naturalnego
- Sos jogurtowy
- 20 g octu owocowego, (np. jabłkowego, brzoskwiniowego)
- 0,5 łyżeczki soli
- 0,5 łyżeczki curry
- 20 g ostrej musztardy
- 30 g cebuli szalotki
- 1 kawałek skórki pomarańczy (1 x 3 cm)
- 130 g soku pomarańczowego, świeżo wyciśniętego
- 200 g oleju z orzechów włoskich, lub innego oleju z orzechów
- Sos pomarańczowy curry
- 0,25 łyżeczki pieprzu, świeżo zmielonego
- 1 łyżeczka soli
- 2 łyżki mieszanych ziół, suszonych, (np. bazylii, oregano, tymianku, rozmarynu)
- 2 łyżeczki cukru
- 50 g octu balsamicznego
- 50 g musztardy francuskiej
- 240 g oliwy z oliwek, extra virgin
- Sos z octu balsamicznego i musztardy
- 100 g oleju słonecznikowego
- 50 g soku z cytryny
- 20 g miodu
- 100 g soku jabłkowego, lub innego soku owocowego
- 0,5 łyżeczki soli
- 1 szczypta pieprzu
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- Sos z octu balsamicznego i musztardy Na pokrywie naczynia miksującego postawić słoik. Odmierzyć do niego oliwę, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć wszystkie pozostałe składniki, wymieszać 30s/obr.4.
- Przytrzymać miarkę ręką, żeby nie drgała, ubijać 3min/obr.4. W tym czasie przez pokrywę naczynia miksującego dolać oliwę. Sos przelać do szczelnie zamykanego słoika i przechowywać w lodówce.
- Sos pomarańczowy curry Na pokrywie naczynia miksującego postawić słoik. Odmierzyć do niego olej z orzechów włoskich i odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć wszystkie pozostałe składniki, rozdrobnić 20 s/obr. 8.
- Przytrzymać miarkę ręką, żeby nie drgała, ubijać 3 min/obr. 4. W międzyczasie przez pokrywkę naczynia miksującego dolać olej z orzechów włoskich. Przelać do szczelnego słoika i przechowywać w lodówce.
- Sos jogurtowy Do naczynia miksującego włożyć wszystkie składniki, wymieszać 10 s/obr. 5. Przelać do szczelnego słoika i przechowywać w lodówce.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY
Znajdź podobne:
Komentarze
Nie mogę dojść co jest czym
Pierwsze dwa składniki - to sos jogurtowy, następnie - sos pomarańczowy curry, kolejny - sos z octu balsamicznego i musztardy i na końcu... olej, cytryna, miód, sok jabłkowy, sól, pieprz - to co?
Prościej byłoby oddzielnie.
Zapisane do wykorzystania Proste a genialne
Hania z Łodzi:
Co kto dobrze umie, tego mu nikt nie odbierze.