thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
30min
Czas całkowity
30min
porcja/porcje/porcji
1 litr/litra/litry/litrów
Poziom
Łatwy

Składniki

Sos słodko - kwaśny (chilli)

  • 5 ząbki ząbek czosnku
  • 7 małe kawałki papryczek ancho chili
  • 340 g cukru
  • 750 g woda
  • 80g g octu
  • 1-2 łyżki maka ziemniaczana
  • 80g g woda, do zagęszczenia sosu- rozrobić w oddzielnym naczyniu i wlać

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    sos słodko - kwaśny (chilli)
  1. Papryczkę chilli miksujemy razem z obranymi ząbkami czosnkuBlokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" Obroty wsteczne"Obroty wsteczne" obr.4
  2. wlać wodę Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" , wlać ocet, wsypać cukier. GotowaćMieszanie"Mieszanie" obr.1,
    110 °C, 30min. Nie zakładamy miarki woda musi odparować.
  3. 1-2 łyżeczki rozrobionej mąki ziemniaczanej z wodą w oddzielnym naczyniu wlać do Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" i gotować przez 1min.

Porady

Zagęścić sos na samym końcu 1 min. przed końcem gotowania.

1-2 łyżeczki mąki ziemniaczanej rozrobionej w oddzielnym naczyniu z wodą.

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Sos słodko - kwaśny (chilli)

Wydrukuj:

Komentarze