Składniki
- 1 łyżeczka przyprawy uniwersalnej do zup
- 1,5 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
- 1/ 4 łyżeczka majeranku
- 1 łyżeczka majeranku
- 1 ząbek czosnku
- 20 g masła
- 2 duże cebule przekrojone na połówki
- 40 dag pieczarek
- 150 gsuchego makaronu
- 1700 g wody
- 250 g suszonych ziaren soczewicy
- 1 łyzka oliwy do natłuszczenia fomy
- 1 łyzka bułki tartej do obsypania formy
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
1. Ziarna soczewicy zalac 500g zimnej wody i odstawic do nasiąkniecia na około 10h.
2 Do naczynia miksującego wlac 1200g wody włozyc koszyczek, umiescic w nim namoczoną soczewice, gotowac 40 min /varoma/ obroty 1. Koszyczek z soczewicą odstawic, oproznic naczynie miksujace.
3. Cebule i czosnek włozyc do naczynia i posiekac czas 4 s obr. poz 6
4. dodac pieczarki i rozdrobnic cza. 5s obr. poz.4
5. Załozyc motylek, dodac masło, dusic czas 4min. tem.90 obr poz 1 wsteczny.
6 Dodac ugotowana soczewice
7 Dodac ugotowany makaron wg przepisu
8 wszystko rozdrobnic przy pomocy kopystki 30s obr 8
9 rozgrzac piekarnik do tem 180
10 przełozyc do przesmarowanej oliwa i obsypanej bułką tartą podłuznej małej formki
11 piec w nagrzanym piekarniku w temp. 180 ok 40 min
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Pieczarki i cebulę podsmażyłam. Reszta wg przepisu. Pycha!!!
Po co ślepemu oczy, przecież jest napisane ile makaronu , to tylko czy też go trzeba zmielić?
A ile tego makaronu i czy go zmielić w TM?
Pasztet zrobiony, jeszcze gorący dopiero co wyjęty z piekarnika. Jutro dam znać jaki w smaku ale myślę, że jest super
Pasztet pyszny ! Zmodyfikowalam trochę sposób wykonania, bo 1200 g wody i varoma spowodowały, że wykipiala zawartość... Wystarczy gotować w 100 stopniach, a i wody wlać mniej - 1000g. Następnie mieszanie- troszkę mniejsze obroty, te 8 to zdecydowanie za dużo, ja robiłam na 5 bez pomocy kopystki i wymieszały się idealnie. Dodalam makaron z pełnego ziarna i troszkę więcej przypraw - lubię mocniej doprawiony. Poza tymi szczegółami - rewelacja !
Mańka - najpiękniejsza z całej wsi
Zapowiada się smacznie - do wypróbowania
Mańka - najpiękniejsza z całej wsi
Are you sure to delete this comment ?