- TM 31
Składniki
- 600 g piersi z kurczaka
- 400 g watróbki drobiowej, oczyszczonej z błonek
- 80 g cebula, pokrojona na mniejsze części
- 2 ząbki czosnku
- 150 g masła
- 1 szczypty pieprzu
- 2 szczypty soli
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Varoma
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
wlać do naczynia 500ml wody, na przystawce Varoma ułożyć pokrojone piersi z kurczaka ( posypać delikatnie solą), gotować na parze 30minut Varoma, obr. 2
2. odłożyć Varomę, wylać wodę, do naczynia miksującego wrzucić cebulę i czosnek , zmielić - 3s. obr4.
3. dodać masło , 2 min. 100stopni - obr. 2
4. dodać wątróbkę , zmielić 3s. obr. 4
5. podsmażyć 3 min. 100stopni obr 2
6. dodać kurczaka podzielonego na mniejsze cząstki, dodać sól i pieprz,
zmielić na gładko, czas w zalezności od potrzeb, ja zaczęłam od 1 minuty , obroty od 1 do 10 wzrastająco, ale nie było dla mnie to wystarczajace, więc mieliłam dalej, pasztet był chyba zbyt gorący i podnosił się w pojemniku, więc mieliłam go w 3 porcjach, wyszedł idealny.
7. przełozyć do jakiegoś pojemnika z pokrywką ( nie wysycha), jak wystygnie wstawić do lodówki
Ja podzieliłam sie z rodziną, wszyscy byli zdumieni jak mięsko wyczuwało się w smaku, mój trzy letni synek pałaszował również ze smakiem, a jest bardzo wybredny łatwo się rozsmarowuje na kanapkach
Smacznego
Porady
Koszt około 15zł za kg pasztetu, a jaki zdrowy
Gdy gotowałam piersi z kurczaka na parze, przy okazji ugotowałam sobie w naczyniu miksującym rosół
do koszyczka włożyłam włoszczyzne i kurczaczka i doprawiła, oszczędnosć czasu i prądu
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Podziękowania za przepis.
Trochę zmodyfikowałam, ze względu na inną masę mięsa i wątróbki. Dałam świeże zioła tymianku i majeranku i ciut więcej pieprzu. Teraz pasteryzuję słoiczki, wyszły mi razem 4 słoiki - 2 wielkości 200 g i dwa sloiki wielkości 160 g. Przepis doskonały w sej prostocie, a smak? To już kwestia gustu. Ja będę eksperymentować
Polecam
Dziękuję za wspaniały przepis-mój mąż jest zachwycony
Pasztet pyszny. Wykorzystalam mieso z rosołu i doprawiłam go dodatkowo gałką muszkatołową. Smakuje wyśmienicie.
Jak dlugo mozna przechowywac?
Pasztet pyszny tylko troszke za suchy
Bardzo smaczny, ja dodaje jeszcze do niego warzywa, marchewkę i seler i jest pyszny.
Super przepis! Zmodyfikowałam pod kątem dostępnych składników czyli indyk i kurczak z rosołu i bez wątróbki ale proporcje według przepisu jak na pierwszy pasztet z Thermomixa to rewelacja! Mąż zachwycony smakiem. Polecam!
Dla mnie najlepszy pasztet jaki jadłam ! Gości u mnie minimum raz w tygodniu. Dzisiaj robiłam z resztek pieczonego kurczaka, który został z obiadu i wyszedł równie pyszny! Polecam!!!
Pyszny pasztecik następnym razem odejmę jednak trochę wątróbki,ale ogólnie polecam do spróbowania
Zdrowa alternatywa pasztetowej. Wyszła mi trochę sucha ale na chlebie dobrze smakuje. Dałam wg rad komentujących o połowę mniej wątróbki i słusznie. Doprawiłam dodatkowo majerankiem i ostrą papryką. Wychodzi bardzo duża porcja. W ramach oszczędności prądu powstała smaczna szpinakowa