thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
0min
Czas całkowity
0min
porcja/porcje/porcji
0 porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy
  • TM 5
opublikowany: 24/02/17
zmieniono dnia: 26/02/17

Składniki

Pasztecik prawie podlaski

  • 4 duże udka z kurczaka bez skóry
  • 200 gramów watróbki drobiowej
  • 2 duże cebule, ząbek czosnku
  • 2-3 marchewki i inne warzywa do rosołu
  • 1/2 kostki masła
  • 1 łyżeczki majeranku
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa
  • szczypta oregano
  • 1/2 łyżeczki papryki mielonej słodkiej

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    Pasztecik prawie podlaski
  1. Z udek i warzyw ugotować tradycyjny rosół, wywar wykorzystac do wykonania dowolnej zupy.

    Do Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" włożyć dwie na pół przekrojone cebule i czosnek. Miksować 5 s obr 5, dodać masło, dusić 2-3 minuty 120 stopni obr. 2.

    Dodać oczyszczoną z błonek wąrtróbkę, dusić kolejne 4 minuty/120 stopni/obr 2.

    Wyłączyć temperaturę, ustawić czas 0,5 min zwiększając obroty do 10 zmiksować, zawartość przełożyć do większej miski

    Wyjąć ugotowane w rosole warzywa (marchewka, seler, pietruszka) zmiksować, zwiększając obroty do 10, przełożyć do miski z wątróbką.

    Obrać udka z kości i tak samo zmiksować na gładką masę zwiększając obroty do 10. Można podlać rosołem (ok 1 szklanki nie więcej) zawartośc przełozyć do miski, przyprawić wg własnego uznania. Masę dokładnie wymieszać, Powinna mieć knsystencję gęstej pasty.

    Pasztecik idealnie rozsmarowuje się na pieczywie, nie jest tłusty więc z powodzeniem można polecić go dzieciom. Z podanych składników wychodzi ok kilograma pasztetu. Zawsze wkładam go do małych słoiczków takich po musztardzie lub koncentracie pomidorowym i wekuję.

    Jesli nie lubisz wątróbki nie dawaj jej ale myślę, że ta ilośc nie jest bardzo wyczuwalna.

Porady

Pasztecik ma jasny kolor, jest lekki i naprawdę smaczny...

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Pasztecik prawie podlaski

Wydrukuj:

Komentarze