thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
0min
Czas całkowity
0min
porcja/porcje/porcji
0 porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy

Składniki

  • 50 gramów brandy
  • 1 szczypty gałki muszkatołowej
  • 2 ząbka czosnku
  • kilka listek szałwii
  • 1 jabłko
  • 2 szalotki
  • 300 gramów masła
  • 400 gramów watróbki drobiowej
  • sól i pieprz do smaku
  • oliwa do smażenia

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

  1. Wątróbkę na kilka godzin zalewam mlekiem, żeby pozbyć się charakterystycznej goryczki. Następnie trzeba dokładnie opłukać i oczyścić z włókien.

    Na oliwie podsmażyć posiekaną szalotkę i czosnek, następnie  dodać pokrojone w kostkę jabłuszko i poddusić, aż będzie miękkie. Przełożyć je do miski blendera.

    Na patelnię rzucam wątróbkę z listkami szałwii. Trzeba podsmażyć z każdej strony tak, aby środek pozostał różowy. Smażymy około 3-4 minut. Na końcu dodajemy brandy i dusimy jeszcze jedną minutkę. Dodajemy połowę masła i miksujemy wszystko na gładką masę. Doprawić solą i pieprzem. Przelać do słoiczka. Można ozdobić kładąc na wierzch listki szałwii.

    Drugą połowę masła klarujemy – wrzucamy na patelnię i podgrzewamy, aż całe się rozpuści. Następnie  trzeba przepuścić ze 2-3 razy przez gazę, tak aby zebrać cały biały tłuszcz, który wyrzucamy. Powinno pozostać nam żółciutkie masełko, którym polewamy parfait. Wkładamy do lodówki aby zastygło.

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Parfait z wątróbki drobiowej

Wydrukuj:

Komentarze