Składniki
Mus z renet
- 80 g cukru, kryształu
- 1500 g jabłka 'szara reneta'
- 1 łyżeczek cynamonu mielonego
- 100 g wody, z kranu
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Koszyczek
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Renety umyj, obierz, przekrój na ćwiartki i usuń gniazda nasienne i ogonki. Jeżeli owoce są duże, ćwiarki przekrój na pół. Wrzuć do naczynia.
Renety miksuj 15 sek / Obr. 5
Zgarnij kopystką kawałki owoców z brzegów naczynia do środka. Gotuj 8 min / Varoma / Obr. 2Zamiast miarki MT użyj koszyczka.
Dodaj cukier i cynamon. Gotuj kolejne 5 min / Varoma ale:
Jeżeli lubisz mus z kawałkami owoców - Obr. 2"Obroty wsteczne"
Jeżli lubisz gładki mus - Obr. 3
Sprawdź, czy mus nie jest kwaśny, zależy to od rodzaju renet. Jeśli tak, dodaj 20 g cukru i wymieszaj 1 min / Obr 2"Obroty wsteczne"
Przełóż do słoików: 400-500g idealne na średnią szarlotkę, 200g idealne jako dodatek do jogurtu czy deser dla dziecka.
Przygotowanie renet
Wykonanie musu
Porady
Jeżeli chcesz utrzymać jasny kolor jabłek, tuż po przełożeniu do naczynia skrop je łyżką soku z cytryny,
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze