thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
30min
Czas całkowity
30min
porcja/porcje/porcji
1500 g
Poziom
Łatwy
  • TM 31
opublikowany: 08/10/16
zmieniono dnia: 25/08/17

Składniki

Mus z renet

  • 80 g cukru, kryształu
  • 1500 g jabłka 'szara reneta'
  • 1 łyżeczek cynamonu mielonego
  • 100 g wody, z kranu

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Koszyczek
    Koszyczek kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    Przygotowanie renet
  1. Renety umyj, obierz, przekrój na ćwiartki i usuń gniazda nasienne i ogonki. Jeżeli owoce są duże, ćwiarki przekrój na pół. Wrzuć do naczynia.

     

  2. Wykonanie musu
  3. Renety miksuj 15 sek / Obr. 5

    Zgarnij kopystką kawałki owoców z brzegów naczynia do środka. Gotuj 8 min / Varoma / Obr. 2Zamiast miarki MT użyj koszyczka.

  4. Dodaj cukier i cynamon. Gotuj kolejne 5 min / Varoma ale:

    Jeżeli lubisz mus z kawałkami owoców - Obr. 2Obroty wsteczne"Obroty wsteczne"

    Jeżli lubisz gładki mus - Obr. 3

  5. Sprawdź, czy mus nie jest kwaśny, zależy to od rodzaju renet. Jeśli tak, dodaj 20 g cukru i wymieszaj 1 min / Obr 2Obroty wsteczne"Obroty wsteczne"

  6. Przełóż do słoików: 400-500g idealne na średnią szarlotkę, 200g idealne jako dodatek do jogurtu czy deser dla dziecka.

Porady

Jeżeli chcesz utrzymać jasny kolor jabłek, tuż po przełożeniu do naczynia skrop je łyżką soku z cytryny,

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Mus z renet z cynamonem

Wydrukuj:

Komentarze

  • Nie ma żadnych komentarzy