thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
2min
Czas całkowity
2min
porcja/porcje/porcji
1 porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy
  • TM 31
opublikowany: 03/8/16
zmieniono dnia: 03/8/16

Składniki

Masło orzechowe:

  • 1 łyżeczki soli himalajskiej
  • 380 gramów orzeszków ziemnych bez soli, np. Felix

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    Sposób przygotowania:
  1. Krok 1 - należy wybrać dobrej jakości orzeszki ziemne. Dobrej jakości dla mnie oznacza bez oleju palmowego, bez soli, bez żadnych dodatków np. orzeszki ziemne prażone bez soli Felix. 

    Krok 2 - orzeszki wsypać do Thermomixa, dodać łyżeczkę soli himalajskiej, miksować 30 sekund obroty 10, następnie otworzyć TM, zgarnąć ze ścianek powstałą masę, miksować z użyciem kopystki do uzyskania pożądanej konsystencji (u mnie ok minuty). 

    Krok 3 - sprawdźcie czy odpowiada Wam konsystencja i smak, w razie potrzeby dodajcie jeszcze trochę soli lub oleju jeżeli masło jest za mało słone lub zbyt gęste.

    Jak widzicie nie robię masła orzechowego tak jak jest w większości przepisów - z orzeszków solonych, bo staram się unikać oleju palmowego. Masło orzechowe wykorzystuję do różnych przepisów np. do znanych Wam już batonów owsianych, do daktyli nadziewanych masłem orzechowym zatopionych w czekoladzie i wielu innych. Masło przechowuję poza lodówką do 10 dni.

  2. //www.facebook.com/przystanekm/

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Masło orzechowe

Wydrukuj:

Komentarze

  • marca 20, 2020 at 16:19
    5.0

    Przepis ciekawy, ale ja wykonałem masło orzechowe bez dodatku soli. Ja dodałem 500g orzeszków ziemnych smażonych i solonych, 500g orzeszków prażonych i 25g oliwy z oliwek - masło super, z drobinkami nieprzemielonych orzeszków. Palce lizać Smile

  • kwietnia 23, 2017 at 18:08
    4.0

    Fajne masło tmrc_emoticons.) w mojej wersji do orzeszków dodałam 2 łyżki miodu i 2 łyżki oleju kokosowego tmrc_emoticons.)

Are you sure to delete this comment ?