Składniki
Masło orzechowe:
- 1 łyżeczki soli himalajskiej
- 380 gramów orzeszków ziemnych bez soli, np. Felix
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Krok 1 - należy wybrać dobrej jakości orzeszki ziemne. Dobrej jakości dla mnie oznacza bez oleju palmowego, bez soli, bez żadnych dodatków np. orzeszki ziemne prażone bez soli Felix.
Krok 2 - orzeszki wsypać do Thermomixa, dodać łyżeczkę soli himalajskiej, miksować 30 sekund obroty 10, następnie otworzyć TM, zgarnąć ze ścianek powstałą masę, miksować z użyciem kopystki do uzyskania pożądanej konsystencji (u mnie ok minuty).
Krok 3 - sprawdźcie czy odpowiada Wam konsystencja i smak, w razie potrzeby dodajcie jeszcze trochę soli lub oleju jeżeli masło jest za mało słone lub zbyt gęste.
Jak widzicie nie robię masła orzechowego tak jak jest w większości przepisów - z orzeszków solonych, bo staram się unikać oleju palmowego. Masło orzechowe wykorzystuję do różnych przepisów np. do znanych Wam już batonów owsianych, do daktyli nadziewanych masłem orzechowym zatopionych w czekoladzie i wielu innych. Masło przechowuję poza lodówką do 10 dni.
//www.facebook.com/przystanekm/
Sposób przygotowania:
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Przepis ciekawy, ale ja wykonałem masło orzechowe bez dodatku soli. Ja dodałem 500g orzeszków ziemnych smażonych i solonych, 500g orzeszków prażonych i 25g oliwy z oliwek - masło super, z drobinkami nieprzemielonych orzeszków. Palce lizać
Fajne masło w mojej wersji do orzeszków dodałam 2 łyżki miodu i 2 łyżki oleju kokosowego