- TM 5
Składniki
- 1 całe jajko
- 1 płaskie łyżki musztardy
- sok z połowy cytryny lub łyżeczka octu
- 1 czubate łyżeczki cukru
- 0,5 płaskiej łyżeczki soli
- szczypty białego pieprzu/ czarnego pieprzu
- 0,25 litra olej rzepakowy/ słonecznikowy
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
1. Na pokrywie naczynia miksującego umieścić dzbanek, odważyć do niego olej, odstawić.
2. Do naczynia miksującego włożyć jajko, musztardę, sok z cytyny lub ocet, cukier, sól i pieprz. Załozyć miarkę. Wymieszać 1min30sek obr. 4 jednocześnie powoli wlewać odmierzony olej na pokrywę naczynia miksującego, tak aby powoli spływał do naszej masy. Dzięki miarce będzie spływało bardzo wolno dzięki temu majonez nam się "nie zetnie".
Majonez gotowy, w szczelnie zamkniętym słoiku można przechowywać przez kilka dni w lodówce.
Porady
Przepis pochodzi ze strony: //www.uwielbiamgotowac.com/2012/09/najlepszy-domowy-majonez.html#.VTJwWSHtmko
Uwielbiam majonez dekoracyjny Winiary, ten który możecie zrobić sobie sami jest w smaku bardzo mocno zbliżony do tego, którgo można kupic w sklepie, w składzie również nie wiele się różni
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Joanna A:Ja robię bez i zawsze wychodzi super "Blokada naczynia miksującego" Majonez pyszny
Witam, dzisiaj wyprubowałam przepis.
Majonez wyszedl przepyszny.
Polecam
Joanna A: robimy bez motylka, powoli wlewamy olej jezeli nie zdazymy wlac w tym czasie to mozemy wydluzyc o 10 20 sekund - trzeba powolutku wlewac olej i uzyc calego jaja, nie samego zoltka naprzyklad bo moze nie wyjsc, ja czasami popelnilam ten blad haha
„Cokolwiek chcesz zrobić, o czymkolwiek marzysz - zacznij teraz!
Bardzo dobry! Nie miałam octu, dodałam sok z całej cytryny, robiłam z motylkiem. Smak - super!! Polecam!!
raskolnikova: czasami powodem może buc zbyt szybkie wlanie oleju, można tez następnym razem wydłużyć troszkę czas kręcenie thermomixu i powolutku wlewać olej. No i musi być całe jajko, jak użyjemy samego żółtka (co mi się kiedyś zdażyło z nie wiadomych powodow to tez jest rzadki 😉) pozdrawiam serdecznie 😘
„Cokolwiek chcesz zrobić, o czymkolwiek marzysz - zacznij teraz!
Antoska:
To się robi z motylkiem?? To nic dziwnego, że mi wyszedł taki rzadki, robiłam bez. 😔
PYSZNY!!
Majonez wychodzi pychotka , jest gesty taki jak oryginalny winiarowski.
Pychota 😊 dziękuję bardzo!!!
Bardzo dobry, smakuje jak Winiary
Are you sure to delete this comment ?