Czas przygotowania
30min
Czas całkowity
45min
porcja/porcje/porcji
5
słoik/słoiki/słoików
Poziom
Łatwy
Składniki
na dżem
- 350 g cukru
- 1 opakowanie żel-fixu 3:1
- 30 g soku z cytryny
- 700 g truskawek, umytych bez szypułek
- 300 g banana, dojrzały, pokrojony na kawałki
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Do naczynia miksującego włożyć owoce i sok z cytryny, zmiksować 10s/obr.6.
Dodać cukier i mieszankę żelującą i ponownie zmiksować 5 s./obr. 6.
Ustawić parametry gotowania 15 min/100*C/obr.3. Gotować z nałożoną miarką.
Przelać do wyparzonych słoiczków, zakręcić i odwrócić na 15 min do góry dnem.
Dżemu truskawkowo-bananowego
Porady
Z tej porcji wychodzi ok. 5 słoiczków o pojemnośi 250 ml.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY
Znajdź podobne:
Komentarze
Obcięłam cukier na 100g mimo kwaśnych truskawek i wyszedł super! Smakuje jak dereski dla dzieci. Może ciut zbyt bananowy, wedle mojego podniebienia truskawki są na drugim planie. Ale nie przeszkadza mi to, zrobiłam też truskawki solo 😉 Polecam przepis!
Jestem w trakcie produkcji dżemiku i nie mogę się doczekać efektu końcowego
Dżem ma idealną konsystencję i niepowtarzalny smak Połączenie truskawek i banana przywoła w zimie wspomnienie lata
[[wysiwyg_imageupload:2676:]]
Cieszę się, ze mój przepis stał się inspiracją do kolejnego
Meg
mmmmmm spróbuje ciekawy zestaw
Podzielam zdanie z goframi smakuje rewelacyjnie. Teraz wedlug tego przepisu zrobilam dzem jablkowy. Jest rownie dardzo dobry.
Super, cieszę się
Meg
Dżem ma rewelacyjny smak Wszystkim bardzo smakował
Bardzo się cieszę, że posmakowal.
Meg
Pychotka!!! Moja córka zachwycona wcina go aż miło!!! Toszkę go zrobiłam ale mam wrażenie że zimy niedoczeka