thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
15min
Czas całkowity
15min
porcja/porcje/porcji
2 słoik/słoiki/słoików
Poziom
Łatwy
Przepis jest testowany
  • TM 31
opublikowany: 17/11/10
zmieniono dnia: 29/11/11

Składniki

  • 600 g śliwek, przekrojonych na połówki, bez pestek
  • 100 g cukru

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    1. Do naczynia miksującego włożyć śliwki, rozdrobnić 30 s/obr. 4.
    2. Dodać cukier, gotować 20 min/100°C/obr. 2.
    3. Zmiksować 20 s/obr. 7-8. Przelać do dwóch wypłukanych w gorącej wodzie słoików typu twist i natychmiast zakręcić. Obrócić słoiki dnem do góry i zostawić na 10 minut. Przed włożeniem do lodówki pozostawic do ostygnięcia.

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31
Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Dżem śliwkowy

Wydrukuj:

Komentarze

  • września 6, 2019 at 18:18
    5.0

    Trafiłam chyba na bardzo słodkie śliwki ( węgierki, małe, słodziutkie), bo pierwsza porcja wydała mi się bardzo słodka. Zmniejszyłam ilość cukru, ale być może to rzecz smaku .....
    Przepis prosty i dobrytmrc_emoticons.) Polecam

  • sierpnia 30, 2019 at 05:54

    trysil: gotowałam 28 mim varoma. Wyszły pyszne, gęste powidła. Tylko niestety malutko - 1 słoiczek 250 ml

  • grudnia 4, 2016 at 19:01
    5.0

    Robiłam 20 min wg przepisu, potem jeszcze 8 min z Varoma, zjadłam pół słoiczka gorącego...

  • września 27, 2016 at 21:02

    28 minut na Varomie wychodza bardziej powidła niz dzem, wiec zalezy kto co lubi tmrc_emoticons.) Polecam tez opcje z gorzka czekolada tmrc_emoticons.)

  • sierpnia 31, 2016 at 11:31
    5.0

    Do gotowania proponuję założyć koszyczek, aby dżem nie chlapał na zewnątrz. Wówczas można dodać nieco więcej śliwek.

    Warto również pogotować przez 28 min/Varoma, a dżem będzie gęstszy, ale będzie go mniej.