![thumbnail image 1](https://pl.rc-cdn.community.thermomix.com/recipeimage/2nzn09c7-44010-837142-cfcd2-isw03916/d82c39ae-a34e-4160-aeef-6a3de522cd2f/main/dzem-sliwkowy.jpg)
Czas przygotowania
15min
Czas całkowity
15min
porcja/porcje/porcji
2 słoik/słoiki/słoików
Poziom
Łatwy
Przepis jest testowany
- TM 31
opublikowany: 11/17/10
zmieniono dnia: 11/29/11
Składniki
- 600 g śliwek, przekrojonych na połówki, bez pestek
- 100 g cukru
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- Do naczynia miksującego włożyć śliwki, rozdrobnić 30 s/obr. 4.
- Dodać cukier, gotować 20 min/100°C/obr. 2.
- Zmiksować 20 s/obr. 7-8. Przelać do dwóch wypłukanych w gorącej wodzie słoików typu twist i natychmiast zakręcić. Obrócić słoiki dnem do góry i zostawić na 10 minut. Przed włożeniem do lodówki pozostawic do ostygnięcia.
- Do naczynia miksującego włożyć śliwki, rozdrobnić 30 s/obr. 4.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY
Znajdź podobne:
Komentarze
Trafiłam chyba na bardzo słodkie śliwki ( węgierki, małe, słodziutkie), bo pierwsza porcja wydała mi się bardzo słodka. Zmniejszyłam ilość cukru, ale być może to rzecz smaku .....
Polecam
Przepis prosty i dobry
trysil: gotowałam 28 mim varoma. Wyszły pyszne, gęste powidła. Tylko niestety malutko - 1 słoiczek 250 ml
Robiłam 20 min wg przepisu, potem jeszcze 8 min z Varoma, zjadłam pół słoiczka gorącego...
28 minut na Varomie wychodza bardziej powidła niz dzem, wiec zalezy kto co lubi
Polecam tez opcje z gorzka czekolada ![tmrc_emoticons.) tmrc_emoticons.)](/bundles/tmrcfront/js/tinymce-plugins/tmrc_emoticons/img/smile.png)
Do gotowania proponuję założyć koszyczek, aby dżem nie chlapał na zewnątrz. Wówczas można dodać nieco więcej śliwek.
Warto również pogotować przez 28 min/Varoma, a dżem będzie gęstszy, ale będzie go mniej.
Are you sure to delete this comment ?