Czas przygotowania
15min
Czas całkowity
15min
porcja/porcje/porcji
3
słoik/słoiki/słoików
Poziom
Łatwy
Przepis jest testowany
- TM 31
opublikowany: 17/11/10
zmieniono dnia: 22/07/14
Składniki
- 500 g cukru
- 50 g pektyny jabłkowej, (patrz opakowanie)
- 500 g cukru żelującego 2:1, (owoce : cukier)
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Sprawdzić temperaturę gęstnienia dżemu, przelać do trzech słoików typu twist wypłukanych w gorącej wodzie i natychmiast zakręcić. Obrócić słoiki dnem do góry i zostawić na 10 minut. Lub Środek żelujący: pektyna jabłkowaDo naczynia miksującego wsypać maliny, rozdrobnić 5 s/obr. 5, gotować 10 min/100°C/obr. 2.Dodać sok z cytryny i pektynę jabłkową, zmiksować 5 s/obr. 3 i gotować 2 min/100°C/obr. 2.Dodać cukier, zmiksować 10 s/obr. 3, gotować 5 min/100°C/obr. 2.Sprawdzić temperaturę gęstnienia dżemu, przelać do trzech wypłukanych w gorącej wodzie słoików typu twist i natychmiast zakręcić. Słoiki obrócić dnem do góry i zostawić na 10 minut.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY
Znajdź podobne:
Komentarze
No to ile tych malin????
Ile malin?
Oj , chyba trudno będzie zrobić dżem malinowy bez malin! Po ilości cukru domyslam się ile, ale proszę to uzupelnić
co znaczy - sprawdź temperature gęstnienia dżemu?
Ja dżemik przecieram jeszcze przez sitko aby nie było pestek. Jest przepyszny
xxkasiekkxx
Are you sure to delete this comment ?