Czas przygotowania
30min
Czas całkowity
1h 10min
porcja/porcje/porcji
2
porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy
- TM 31
opublikowany: 23/12/16
zmieniono dnia: 23/12/16
Składniki
ciasto
- 120 g mleka
- 100 g drożdży
- 20 g cukru
- 15 g cukru waniliowego, przygotowanego z tm lub kupionego
- 250 g magaryny, (1 kostka)
- 2 jajka
- 500 g mąki pszennej
masa makowa
- 1 puszka masy makowej
- 1 paczka migdałów, (słupki lub płatki)
- rodzynki
- białka z 2 jajek, (pozostałe od ciasta)
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- Mleko, drożdże, cukier i cukier waniliowy wkładamy do tm i podgrzewamy 2,5 min/ obroty 1.
- Dodajemy margarynę pokrojoną na kawałki, ŻÓŁTKA i makę; 3min/"Ciasto" .
- Ciasto wykładamy na czystą ściereczkę, zawijamy (można pomóc sobie gumką, aby się nie rozwinęło) i wkładamy do zminej wody na 20min.
- Ubijamy pianę z pozastałych białek z dodatkiem szczypty soli; dodajemy do maku wraz z migdałami i rodzynkami.
- Ciepły makowiec można polukrować, posypać cukrem pudrem lub polać czekoladą.
Ciasto
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY
Znajdź podobne:
Komentarze