thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
45min
Czas całkowity
1h 20min
porcja/porcje/porcji
10 kawałek/kawałki/kawałków
Poziom
Łatwy

Składniki

ciasto

  • 250 g mąki
  • 150 g masła
  • 1 jajko
  • sól
  • 50 g wody

nadzienie

  • 2 ceule szalotki
  • 150 g szynki
  • 3 jajka
  • 300 g śmietanki min. 18%
  • 100 g sera w kostce
  • ulubione zioła
  • sól
  • pieprz

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    Ciasto
  1. Wszystkie składniki wożyć do naczynia Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" w kolejności: woda, jajko,mąka, sól, masło i wyrobić 2 min/Ciasto"Ciasto" .

  2. Tak przygotowane ciasto zawinąć w folię spożywczą i włożyć na 30 min do ladówki.

  3. Umyć i osuszyć naczynie Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" .

  4. Nadzienie
  5. Do naczynia Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" włożyć ser, pokrojony na kawałki, rozdrobnić 10s/obr 5. Przyłożyć do miseczki, odstawić na bok.

  6. Do naczynia Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" włożyć cebule, rozdrobnić 4s/obr5. Przyłożyć do miseczki, odstawić na bok.

  7. Szynkę, ulubione zioła pokroić.

  8. Do naczynia Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" wlać śmietankę i wbić jajka, dodać sól, pieprz ewentualnie inne przyprawy; zamieszać 30s/obr 6.

  9. Dodać pozostałe składniki (szynka, ser, cubulka) i zameszać 15s/Obroty wsteczne"Obroty wsteczne" /obr 4.

  10. Pieczenie
  11. Blaszkę do tarty lub tortownicę wysmarować masłem.

  12. Ciasto wyjąć z lodówki, rozłożyć, rozwałkować na blaszce, wyklejając brzegi w górę i wlać do niej nadzienie.

  13. Piec w temeraturze 200 stopni C (piekarnik góra/dół) 30 min. , a nastepnie zmniejszyć temperaturę do 150 stopni C (piekarnik góra/ dół z termoobiegiem) aby wierzch przyrumienił się.
    Podawać na gorąco.

Porady

Można użyć kilku, różnych rodzajów mąki.
Składniki nadzienia mozna modyfikować w zalezności od upodobań lub tego co mamy w lodówce ( suszone pomidory, groszek, kukurydza, kalafior lub inne warzywa, wędzonka itp.)
Ulubione zioła mogą być świeże lub suszone.

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Tarta Quiche Lorraine

Wydrukuj:

Komentarze

  • Nie ma żadnych komentarzy
Are you sure to delete this comment ?