thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
1h 10min
Czas całkowity
2h 5min
porcja/porcje/porcji
12 porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy

Składniki

  • 80 gramów mąki ziemniaczanej
  • 65 gramów mąki pszennej 450
  • 200 gramów cukru
  • 4 jajka duże
  • 3 czubate łyżki majonezu
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 olejek cytrynowy

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

  1. Pikarnik rozgrzac do 170 st.

    Wszystkie składniki dodać do Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" w podanej kolejności i zmiksować 1 min 30 s/ obr 6.

    Ciasto przelać do formy na babkę.

    Piec w 170 st 50-55 min /do suchego patyczka/.

Porady

Gotową babkę można posypać cukrem pudrem lub polać lukrem /w/g uznania/.

babka jest puszysta, lekka i wilgotna- nie czuć w niej smaku majonezu

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

babka majonezowa

Wydrukuj:

Komentarze

  • marca 21, 2023 at 08:04
    5.0

    Przepyszna, chód rzeczywiście za słodka. Szybko zniknęła i nie było zakalca

  • marca 28, 2021 at 15:10
    4.0

    Ciasto wilgotne, dla mnie trochę za słodkie ( oczywiście jest to kwestia indywidualna). Powtórzę zmniejszając ilość cukru. Majonez jest niewyczuwalny.

  • kwietnia 22, 2019 at 13:16

    Bardzo dobra i szybka w wykonaniu.Polecam

  • kwietnia 22, 2019 at 07:00
    5.0

    Wyjątkowo pulchna i wilgotna babka. Malutka wychodzi, ale jaka dobra! Szybko zniknęła że swiatecznwgo stolu. Polecam !!!

  • kwietnia 17, 2019 at 16:46

    Babkę majonezową znam od dawna. Kilka razy robiłam za każdym razem wychodził zakalec dzisiaj wykonałam ja w TM i ... wszystko wyszło ok.

  • marca 17, 2019 at 09:01

    Błyskawiczna, pyszna, zawsze wychodzi, idealna jak goscie dzwonia do drzwi 😁

    Biedronka

  • kwietnia 1, 2018 at 17:21

    Zrobiłam na święta jako drugą babkę, bo pierwsza zniknęła od razu, praktycznie jeszcze przed świętami. Nie wiem jak długo zachowuje świeżość, nie miała szansy doczekać następnego dnia. Smaczna, po pierwszym razie - zero zakalca. U mnie wyszła. Dodaje do ulubionych

  • marca 29, 2018 at 07:29

    Ja tą babkę robiłam wiele razy i nigdy nie wyszedł mi zakalec, ale czasami różnie bywa i nie wiadomo dlaczego ciasta, które robisz wiele razy nie wychodzą. Może to kwestia składników, może piekarnika -nie wiem. Babkę robiłam teraz w niedzielę w wersji dwukolorowej i wyszła bez zarzutu. Formę smaruję masłem.Babkę wyciagam z piekarnika od razu po upieczeniu.

  • marca 28, 2018 at 22:37

    Topaz79: Zrobiłam zgodnie z przepisem, a wyszedł zakalec. Proszę napisz mi krok po kroku co robisz. Czy wyciąga z pieca od razu? Czy smarujesz formę masłem?? Ile czasu pieczesz?

  • marca 28, 2018 at 22:29

    Ja dzisiaj robiłam i wyszedł zakalec. Czy smarujecie blaszke masłem ? Czy wyjmujecie po upieczeniu z pieca? Proszę o wskazówki

Are you sure to delete this comment ?