Czas przygotowania
1h 10min
Czas całkowity
2h 5min
porcja/porcje/porcji
12
porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy
- TM 5
opublikowany: 03/04/16
zmieniono dnia: 03/04/16
Składniki
- 80 gramów mąki ziemniaczanej
- 65 gramów mąki pszennej 450
- 200 gramów cukru
- 4 jajka duże
- 3 czubate łyżki majonezu
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 olejek cytrynowy
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Pikarnik rozgrzac do 170 st.
Wszystkie składniki dodać do "Blokada naczynia miksującego" w podanej kolejności i zmiksować 1 min 30 s/ obr 6.
Ciasto przelać do formy na babkę.
Piec w 170 st 50-55 min /do suchego patyczka/.
Porady
Gotową babkę można posypać cukrem pudrem lub polać lukrem /w/g uznania/.
babka jest puszysta, lekka i wilgotna- nie czuć w niej smaku majonezu
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY
Znajdź podobne:
Komentarze
Przepyszna, chód rzeczywiście za słodka. Szybko zniknęła i nie było zakalca
Ciasto wilgotne, dla mnie trochę za słodkie ( oczywiście jest to kwestia indywidualna). Powtórzę zmniejszając ilość cukru. Majonez jest niewyczuwalny.
Bardzo dobra i szybka w wykonaniu.Polecam
Wyjątkowo pulchna i wilgotna babka. Malutka wychodzi, ale jaka dobra! Szybko zniknęła że swiatecznwgo stolu. Polecam !!!
Babkę majonezową znam od dawna. Kilka razy robiłam za każdym razem wychodził zakalec dzisiaj wykonałam ja w TM i ... wszystko wyszło ok.
Błyskawiczna, pyszna, zawsze wychodzi, idealna jak goscie dzwonia do drzwi 😁
Biedronka
Zrobiłam na święta jako drugą babkę, bo pierwsza zniknęła od razu, praktycznie jeszcze przed świętami. Nie wiem jak długo zachowuje świeżość, nie miała szansy doczekać następnego dnia. Smaczna, po pierwszym razie - zero zakalca. U mnie wyszła. Dodaje do ulubionych
Ja tą babkę robiłam wiele razy i nigdy nie wyszedł mi zakalec, ale czasami różnie bywa i nie wiadomo dlaczego ciasta, które robisz wiele razy nie wychodzą. Może to kwestia składników, może piekarnika -nie wiem. Babkę robiłam teraz w niedzielę w wersji dwukolorowej i wyszła bez zarzutu. Formę smaruję masłem.Babkę wyciagam z piekarnika od razu po upieczeniu.
Topaz79: Zrobiłam zgodnie z przepisem, a wyszedł zakalec. Proszę napisz mi krok po kroku co robisz. Czy wyciąga z pieca od razu? Czy smarujesz formę masłem?? Ile czasu pieczesz?
Ja dzisiaj robiłam i wyszedł zakalec. Czy smarujecie blaszke masłem ? Czy wyjmujecie po upieczeniu z pieca? Proszę o wskazówki
Are you sure to delete this comment ?