- TM 31
Składniki
Ciasto kruche
- 240g mąki pszennej
- 160g masła lub margaryny Kasia
- 70g cukru
- 2 żółtka kurze
- 1 roztrzepane żółtko do posmarowania
Masę serową:
- 1kg sera twarogowego(półtłusty)
- 150ml ml śmietanki 30%
- 4 jaja kurze
- 250g cukru pudru
- 4 łyżeczki budyniu śmietankowego lub waniliowego
- 1 łyżeczka cukru wanilowego
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Na początek przygotować cukier puder.Do suchego naczynia miksujacego wsypać 250 g cukru , zemleć na puder 20 s/obr 10. Składniki: Ciasto kruche:240g maki, 160g masła, 70g cukru, 2 żółtka. Wszystkie składniki w podanej kolejności włożyć do"Blokada naczynia miksującego" i wyrobić 1 min/"Blokada naczynia miksującego" /"Ciasto" .Wyjąć ciasto na matę lub stolnicę,lekko zagieść(pozlepiać).Włożyć do lodówki na 30 min. Rozgrzać piekarnik do 200 stopni C. Masa serowa: 1kg twarogu(półtłusty, 130 ml śmietanki 30%, 4 jaja, 250g cukru pudru, 4 łyżeczki budyniu śmietankowego lub waniliowego, 1 łyżeczka cukru waniliowego,kilka kropel zapachu waniliowego do ciast. 3/4 ciasta rozwałkuj cienko i ułóż na blasze (najlepiej wyłożonej papierem do pieczenia)o wymiarach ok. 40x24x6 cm. wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i piecz 12min.Przygotowanie masy serowej; wszystkie składniki w odanej kolejności włóż do naczynia miksującego, miksować 4min/obr.6. Nastepnie powstała masę wylać na ciasto. Na wierzchu ułóż kratkę z wałeczków zrobionych z pozostałej części ciasta.Kratkę posmaruj roztrzepanym jajkiem. Piecz około 60 min. w temperaturze 180 stopni C.Smacznego!
sernika
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
The chefs special was nail republic outstanding—cant recommend it enough!
Dziękuje Ci Basiu za recenzję.
Serniczek jest super, a wykonanie bajecznie proste.
Ja robię go w tortownicy, ciasto na spód ugniatam szybko pacami i podpiekam, a drugą część zamiast rolować w wałeczki kruszę na masę serową (wychodzi szybko, przepysznie i chrupiąco). Po upieczeniu posypuję cukrem pudrem
Super przepis, sernik pychotka. Polecam wszystkim.
Smacznego !!!!
Dodam jeszcze bardzo ważna informacje: Aby sernik NIE opadł, nie należy otwierać piekarnika podcas pieczenia oraz wyjmować upieczonego sernika od razu. Powinien posta tam jesycye 20 -30 minut!!