Załaduj zdjęcie
Czas przygotowania
4h 35min
Czas całkowity
5h 40min
porcja/porcje/porcji
16
kawałek/kawałki/kawałków
Poziom
Średni
Składniki
Kruche Ciasto
- 130 g cukru
- 350 g mąki pszennej
- 200 g masła, zimnego, pokrojonego na kawałki
- 1 jajko
- 40 g kwaśnej śmietany, 18% tłuszczu
- 25 g kakao naturalnego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa Serowa
- 5 jajek
- 200 g cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego wykonanego w TM
- 1000 g twarogu tłustego, pokrojonego na kawałki
- 200 g masła, miękkiego, pokrojonego na kawałki
- 1 Opakowanie budyniu, Wanilinowy
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Motylek
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- Do suchego naczynia miksującego dodać cukier, zmielić 15 sek/obr.10. Cukier puder zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Do naczynia wlać białka z 4 jaj plus szczypte soli, ubic..Dodać mąkę, masło, jajko, śmietanę, kakao i proszek do pieczenia, wymieszać 30 sek/obr.5. Ciasto przełożyć na arkusz folii spożywczej, zawinąć i ostrożnie rozpłaszczyć dłońmi na grubość 3-4 cm, odstawić do zamrażalnika na min. 2 godz.
- Rozgrzać piekarnik do temp. 170°C. Formę (30 x 24 x 6 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, odstawić. ciasto wyjąć z zamrażalnika, następnie pokroić na 5 cm. kawałki.
- Do naczynia miksującego włożyć 360 g ciasta, rozdrobnić 15 sek/obr.6. Rodrobnione ciasto rozsypać do przygotowanej wcześniej formy, równomiernie rozprowadzić po całej powierzchni i delikatnie docisnąć dłońmi, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć pozostałe pokrojone ciasto, rozdrobnić 15 sek/obr.6. Przełożyć do innego naczynia, odstawić do lodówki. Umyć i osuszyć naczynie miksujące.
- Jajka rozbić, oddzielić białka od żółtek
- Założyć Motylek. Do suchego naczynia miksującego włożyć żółtka, dodać cukier, cukier waniliowy, twaróg, masło i budyń, zmiksować przy pomocy kopystki 1 min/obr. 7. Masę serową ostrożnie dodać do naczynia w którym znajduję się wcześniej ubita piana z białek, wymieszać delikatnie za pomocą kopystki, następnie przelać na przygotowany spód ciasta. Masę serową pokryć równomiernie rozdrobnionym wcześnie ciastem
- Piec 60 - 65 min (170°C) na drugim od dołu poziomie piekarnika. Sernik pozostawić w uchylonym piekarniku na ok. 1 godz. następnie wyjąć blat i pozostawić do całkowitego wystygnięcia.
- Sernik Królewski podawać jako deser.
Kruche Ciasto
Masa Serowa
Porady
Do przepisu zaleca się użycia tradycyjnego twarogu typu klinek lub krajanka.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY
Znajdź podobne:
Komentarze
Are you sure to delete this comment ?