![thumbnail image 1](https://pl.rc-cdn.community.thermomix.com/recipeimage/qhr01ijg-c4244-597326-f60be-92c8t7mp/07f30cb6-32de-4e8c-8bad-a64b8cd75625/main/tarta-limonkowa.jpg)
Składniki
TARTA LIMONKOWA
SPÓD
- • 300g ciastek digestive lub podobnych
- • 3/4 kostki masła
KREM
- • 4 żółtka
- • 1 puszka mleka słodzonego skondensowanego (400g)
- • 1 łyżka otartej skórki z limonki
- • 1/2 szklanki świeżo wyciśniętego soku z limonki ( około 4-5 sztuk)
DODATKOWO
- • 250ml śmietanki kremówki 30% lub 36%
- • 2 łyżeczki cukru wanilinowego
- • trochę otartej skórki z limonki
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
1. W naczyniu miksującym masło roztopić 3-4min/50°C/obr.2.
2. Do roztopionego masła, dodać pokruszone ciastka, wymieszać 6-8s/obr.8.
3. Formę na tartę o średnicy 25cm wysmarować masłem. Spód i boki wyłożyć ciasteczkową masą, wyrównując i dociskając ją do formy. Następnie blaszkę wstawić do piekarnika nagrzanego do 160°C na funkcji góra-dół, na środkową półkę piekarnika (3 od dołu) i piec przez 10 minut.
Po wyjęciu spodu z piekarnika zwiększyć temperaturę do 170°C.4. Na noże naczynia miksującego założyc motylek, żółtka ubić 2min 30s/obr.3,5 na jasną, puszystą masę. Dodać słodzone mleko, sok z limonki i skórkę, wymieszać nie ściągając motylka 30s/obr.2.
5. Krem wylać na podpieczony spód i wstawić tartę do piekarnika nagrzanego do 170°C na funkcji góra-dół, na środkową półkę piekarnika i piec przez około 15-20 minut (ja piekłam 20 minut). Po wyjęciu z piekarnika odstawić do ostygnięcia, następnie włożyć do lodówki, najlepiej na całą noc.
6. Śmietankę ubić na sztywno z cukrem wanilinowym ok. 3min/obr. 3,5. Ozdobić nią wierzch tarty i posypać troszkę skórką z limonki.
SPÓD:
KREM:
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Are you sure to delete this comment ?