Czas przygotowania
15min
Czas całkowity
55min
porcja/porcje/porcji
12
kawałek/kawałki/kawałków
Poziom
Łatwy
- TM 6
- TM 5
- TM 31
- TM 21
opublikowany: 11/07/21
zmieniono dnia: 12/07/21
Składniki
Szybkie i łatwe ciasto z rabarbarem i budyniem waniliowym
Ciasto
- 130 g oleju, może być tez 100g miękkiego masła
- 130 g cukru, Może być Xylitol
- 2 łyżeczki cukru waniliowego, może być migdałowy
- 1 szczypty soli
- 2 jajka
- 175 g mąki pszennej tortowej, może być inna
- 2 płaskich łyżeczek proszku do pieczenia
- 2 łyżki śmietany, 18% tłuszczu, ja dałam 12-tke, taka miałam
- 500 g rabarbaru
Polewa
- 500 g mleka
- 1 opakowania budyniu waniliowego, w proszku
- 2 łyżki cukru, może byc Xylitol
- 1 jajko
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- Ciasto
1. /
Wszystkie składniki na ciasto dodać do garnka, mieszać 1Min30sek.- obr. 4 .
Przełożyć do lekko wysmarowanej tłuszczem okrągłej formy do pieczenia.
2.Rabarbar umyć, obrać i pokroić w ca.1-1,5 cm. kawałki,
poukładać na cieście.
3. Nagrzać piekarnik do 175 Stopni, piec ca. 40 Minut
Garnek TM umyć i wytrzeć do sucha,
Polewa
W międzyczasie wszystkie składniki na polewę dodac do garnka .
Budyń gotować: 7Minut- 90Stopni-"Obroty wsteczne" Obr.3
Budyn pozostawic aby lekko wystygł, nastepnie przełożyć na upieczone, lekko ostygnięte ciasto.
Całość pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
Wierzch posypalam siekanymi migdałami,..... dla dekoracji położyłam kilka porzeczek. Można wziąć tez coś innego.
Co się ma...
Ciasto
Porady
Ciasto można przygotować dzień przed spożyciem, smakuje wspaniale na następny dzień, utrzymuje świeżość przez kilka dni, dobrze jest je trzymać w lodowce,
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 6
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego. -
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
-
Przepis jest tworzony dla
TM 21
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY
Znajdź podobne:
Komentarze
Are you sure to delete this comment ?