thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
15min
Czas całkowity
55min
porcja/porcje/porcji
12 kawałek/kawałki/kawałków
Poziom
Łatwy
  • TM 6
  • TM 5
  • TM 31
  • TM 21
opublikowany: 11/07/21
zmieniono dnia: 12/07/21

Składniki

Szybkie i łatwe ciasto z rabarbarem i budyniem waniliowym

Ciasto

  • 130 g oleju, może być tez 100g miękkiego masła
  • 130 g cukru, Może być Xylitol
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego, może być migdałowy
  • 1 szczypty soli
  • 2 jajka
  • 175 g mąki pszennej tortowej, może być inna
  • 2 płaskich łyżeczek proszku do pieczenia
  • 2 łyżki śmietany, 18% tłuszczu, ja dałam 12-tke, taka miałam
  • 500 g rabarbaru

Polewa

  • 500 g mleka
  • 1 opakowania budyniu waniliowego, w proszku
  • 2 łyżki cukru, może byc Xylitol
  • 1 jajko

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    Ciasto
  1. Ciasto

    1. /
    Wszystkie składniki na ciasto dodać do garnka, mieszać 1Min30sek.- obr. 4 .

    Przełożyć do lekko wysmarowanej tłuszczem okrągłej formy do pieczenia.

    2.Rabarbar umyć, obrać i pokroić w ca.1-1,5 cm. kawałki,
    poukładać na cieście.

    3. Nagrzać piekarnik do 175 Stopni, piec ca. 40 Minut

    Garnek TM umyć i wytrzeć do sucha,

    Polewa
    W międzyczasie wszystkie składniki na polewę dodac do garnka .
    Budyń gotować: 7Minut- 90Stopni-Obroty wsteczne"Obroty wsteczne" Obr.3

    Budyn pozostawic aby lekko wystygł, nastepnie przełożyć na upieczone, lekko ostygnięte ciasto.

    Całość pozostawić do całkowitego ostygnięcia.

    Wierzch posypalam siekanymi migdałami,..... dla dekoracji położyłam kilka porzeczek. Można wziąć tez coś innego.
    Co się ma...tmrc_emoticons.)

Porady

Ciasto można przygotować dzień przed spożyciem, smakuje wspaniale na następny dzień, utrzymuje świeżość przez kilka dni, dobrze jest je trzymać w lodowce,

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 6 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 6
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
  • Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31
  • Appliance TM 21 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 21

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Szybkie i łatwe ciasto z rabarbarem i budyniem waniliowym

Wydrukuj:

Komentarze

  • Nie ma żadnych komentarzy
Are you sure to delete this comment ?