thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
2h 0min
Czas całkowity
2h 20min
porcja/porcje/porcji
1 porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy

Składniki

Ciasto

  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 170 g cukru
  • 2 łyżki miodu
  • 150 g masła
  • 3 łyżki śmietany, 18% tłuszczu
  • 600 g mąki
  • 1 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 opakowania cukru waniliowego

Masa

  • 750 g mleka
  • 7 łyżek grysiku, łyżki kopiaste
  • 130 g cukru
  • 300 g masła
  • 1 łyżki soku z cytryny
  • 1 żółtko, z częścią białka

Polewa czekoladowa

  • 1 łyżki masła
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki ciemnego kakao
  • 2 łyżki śmietany 18%

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Motylek
    Motylek
    kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    Ciasto
  1. 1. Zakładamy motylek, żółtko i jajko ubijamy z cukrem 2min/obr.4. Przekładamy do innego naczynia.
    2. Roztapiamy masło z miodem 2min/temp.40/obr.2.
    3. Do roztopionego masła z miodem dodajemy ubite jajko z cukrem, mąkę, proszek do pieczenia, sodę i smietanę. WyrabiamyCiasto"Ciasto" 1,5 minuty.
    4. Ciasto wyciagamy z Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" , dzielimy na 3 części, każdą częśc rozwałkowujemy na blache o wymiarach ok 30x23xm. Pieczemy 20 min w temp. 180 stopni. Spody dokładnie studzimy, oddzielone od siebie papierem do pieczenia.

  2. Masa
  3. 1. Zakładamy motylek, do Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" wlewamy mleko, grysik, cukier i gotujemy 7min/100°C/obr.3. Odstawiamy wBlokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" do przestudzenia.
    2. Do lekko cieplego grysiku dodajemy masło i mieszamy 2min/obr.3. Zostawimy do całkowitego ostudzenia.
    3. Do zimnego grysiku dodajemy żółtko, sok z cytryny i miksujemy 1min/obr.3

  4. Polewa czekoladowa
  5. 1. Wszystkie składniki wkładamy do Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" i mieszamy 2min/90°C/obr.2.
    2. Zgarnąć kopystką składniki na dno naczynia i wymieszac ponownie 10sek/obr.2.

Porady

Masę grysikowa dzielimy na pół i przekładamy wystudzone spody. Na jeden spód pod masę mozna dać cienką warstwę powideł. Ciasto można udekorować płatkami migdałów, orzechami, kolorowymi koralikami.
Zostawić ciasto na 24-48h aby nawilgło, można obok położyć rozkrojone jabłko.

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 6 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 6
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Mazurek jak od babci

Wydrukuj:

Komentarze

Are you sure to delete this comment ?