Składniki
Ciasto
- 1 jajko
- 1 żółtko
- 170 g cukru
- 2 łyżki miodu
- 150 g masła
- 3 łyżki śmietany, 18% tłuszczu
- 600 g mąki
- 1 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 opakowania cukru waniliowego
Masa
- 750 g mleka
- 7 łyżek grysiku, łyżki kopiaste
- 130 g cukru
- 300 g masła
- 1 łyżki soku z cytryny
- 1 żółtko, z częścią białka
Polewa czekoladowa
- 1 łyżki masła
- 2 łyżki cukru pudru
- 2 łyżki ciemnego kakao
- 2 łyżki śmietany 18%
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Motylek
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- 1. Zakładamy motylek, żółtko i jajko ubijamy z cukrem 2min/obr.4. Przekładamy do innego naczynia.
2. Roztapiamy masło z miodem 2min/temp.40/obr.2.
3. Do roztopionego masła z miodem dodajemy ubite jajko z cukrem, mąkę, proszek do pieczenia, sodę i smietanę. Wyrabiamy"Ciasto" 1,5 minuty.
4. Ciasto wyciagamy z "Blokada naczynia miksującego" , dzielimy na 3 części, każdą częśc rozwałkowujemy na blache o wymiarach ok 30x23xm. Pieczemy 20 min w temp. 180 stopni. Spody dokładnie studzimy, oddzielone od siebie papierem do pieczenia. - 1. Zakładamy motylek, do "Blokada naczynia miksującego" wlewamy mleko, grysik, cukier i gotujemy 7min/100°C/obr.3. Odstawiamy w"Blokada naczynia miksującego" do przestudzenia.
2. Do lekko cieplego grysiku dodajemy masło i mieszamy 2min/obr.3. Zostawimy do całkowitego ostudzenia.
3. Do zimnego grysiku dodajemy żółtko, sok z cytryny i miksujemy 1min/obr.3 - 1. Wszystkie składniki wkładamy do "Blokada naczynia miksującego" i mieszamy 2min/90°C/obr.2.
2. Zgarnąć kopystką składniki na dno naczynia i wymieszac ponownie 10sek/obr.2.
Ciasto
Masa
Polewa czekoladowa
Porady
Masę grysikowa dzielimy na pół i przekładamy wystudzone spody. Na jeden spód pod masę mozna dać cienką warstwę powideł. Ciasto można udekorować płatkami migdałów, orzechami, kolorowymi koralikami.
Zostawić ciasto na 24-48h aby nawilgło, można obok położyć rozkrojone jabłko.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 6
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
a nie stefanka?
Are you sure to delete this comment ?